Debian live build i modyfikacja systemu wynikowego

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Olivia
Beginner

Debian live build i modyfikacja systemu wynikowego

Post autor: Olivia »

Cześć.

Od jakiego czasu chce zbudować własną płytę live-cd dopasowaną do moich potrzeb.

Postępując za radami poradnika http://live.debian.net/manual/stable/ht ... al.en.html buduję pełnoprawne, startowe cd. Jednakże mam problem z repozytoriami i hakami (hooks).

Według instrukcji, skrypty umieszczone w katalogu config/hooks zostaną wykonane po zakończeniu instalacji wszystkich pakietów w środowisku chroot. Mój problem polega na tym, że u mnie nie są wykonywanie.

Wzięłam przykładowy skrypt z dokumentacji, czyszczący sources.list(.d).
Jego treść:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh

set -e

# Remove apt sources.list files

rm -f /etc/apt/sources.list
rm -f /etc/apt/sources.list.d/*.list

touch /root/bbbbb
Po zbudowaniu obrazu plik /etc/apt/sources.list istnieje i zawiera domyślne repozytoria, takie jakie są po instalacji ze zwykłej płyty cd, a w katalogu /etc/apt/sources.list.d mam wpisy repozytoriów, których używam przy budowaniu środowiska chroot i binary. Dodatkowo nie istnieje plik bbbbb.

Co robię źle? Przejrzałam chyba 50 instrukcji i dalej nie znalazłam co robię źle.
peligan

Post autor: peligan »

To nie do końca to o co pytasz, ale najlepiej dopasowane do twoich potrzeb live-cd, to uruchamialna kopia bezpieczeństwa systemu, na którym właśnie pracujesz.

Musisz tylko doinstalować pakiety:

live-boot
squashfs-tools

W katalogu użytkownika należy skasować:

.xsession-errors
.Xauthority
(pliki te są odtwarzane po każdym uruchomieniu).

Następnie z poziomu jakiegoś live-cd np.:

http://live.debian.net/cdimage/release/ ... andard.iso

musisz spakować partycję z twoim systemem do postaci squashfs (na czas pakowania wyłącz wpisy w plik /etc/fstab).

mksquashfs /media/twoja-partycja-z-systemem-linux /media/jakaś-wolna-partycja/filesystem.squashfs
i podmienić powstałe pliki (najłatwiej programem isomaster):

filesystem.squashfs
initrd.img
vmlinuz
z odpowiednimi plikami na live-cd.

Jeżeli wszystko poszło dobrze (nigdy nie udaje się za pierwszym razem) to masz najlepiej dopasowany live-cd do twoich potrzeb i sprzętu.

Dla zmniejszenia rozmiaru dobrze byłoby wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki, logi systemowe i /tmp.

Sprawienie by system startował na innym komputerze to już inna sprawa (ale da się zrobić).

Sprawdzone na Dell D430, KT4AVL oraz dystrybucji Lenny i Wheezy (nie wiem jak inne konfiguracje),

Ps. Zanim uruchomisz ponownie swój system włącz wpisy w pliku /etc/fstab.

Pozdrawiam.
Olivia
Beginner

Hej.
Dziękuję. Ale potrzebuję dokładnie tego o czym napisałam. Twojego sposobu próbowałam, ale instalator musi być.
peligan

Post autor: peligan »

Hej.
Bardzo trudno jest mi sobie wyobrazić, że podany przez ciebie skrypt nie działa. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że wykonałaś chroot na niewłaściwym katalogu.

Przeszukaj wszystkie katalogi i znajdź /root/bbbbb

Próbowałem sprawdzić jak działa budowanie.

Jeżeli rzeczywiście skrypty użytkownika nie wykonują się na serwerze jako chroot, spróbuj rozpakować płytę i wykonaj skrypty u siebie.

Po co się męczyć.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Olivia
Beginner

Dziękuje za odnośnik. Robię wszystko dokładnie tak jak jest opisane w tym poradniku. Ale dodatkowo potrzebuję wprowadzić kilka zmian, w nowym systemie. Służą do tego skrypty w katalogach config/hooks i config/files. No i mnie to właśnie nie działa. Nie są brane pod uwagę wcale.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nie znam się. Podesłałem tylko bo właśnie trafiłem na ten poradnik na DUG-u, a pamiętałem, że na debian.pl jest o tym temat.

Więc domyśl się, cykl zdarzeń co było dalej.
Olivia
Beginner

Dziękuję.
ODPOWIEDZ