Wolny Iceweasel

Wszystko Off Topic
eldruto

Wolny Iceweasel

Post autor: eldruto »

Hej!
Wątek zakładam w dziale luźne bo będzie bardzo niekonkretnie.

Zatem na komputerze mam Debiana (testowego) oraz Archa, choć specem nie jestem, programować nie potrafię, skryptów też nie piszę, a studiuję (bez większych sukcesów) języki obce, to jednak cieszy mnie zabawa z konsolą. Z Debiana korzystam często, mam na nim xfce, ogólnie jestem zadowolony, ale jak włączam iceweasel w Archu przeglądarka (firefox) na stronach pełnych flasha (np. youtube) działa znacznie szybciej. Debian muli. Widać to nawet przy facebooku, gdzie w Debianie co chwilę dostaję informację, że jakiś tam skrypt nie odpowiada - pod Archem tego nie ma.

Próby używania innej przeglądarki nic nie dają - midori na Debianie nie jest wcale szybsza niż iceweasel.

Zastanawiam się, czy coś mam skopane w systemie czy rzeczywiście jest taka różnica między Debianem a Archem.

Podałbym wam jakieś wyniki z konsoli albo coś, ale nawet nie wiem co podać. Problemów ze sterownikami bym nie szukał, bo wszystko działa poprawnie - zwyczajnie Debian jest ociężały przy flashu.

Jakieś sugestie, pomysły? (bo jak nie, to będę musiał się bliżej zaprzyjaźnić z Archem, tylko jak coś się zepsuje po aktualizacji, to bez internetu ani rusz w moim przypadku. Na Debianie chyba bardziej można polegać jako na stabilnym systemie domowym.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

eldruto pisze:bo jak nie, to będę musiał się bliżej zaprzyjaźnić z archem...
Straszyć to my a nie nas :p

1. Skoro nie odpowiada ci Iceweasel czemu nie spróbujesz "normalnego" Firefoksa?
2. Może używasz gnash-a a nie flash-a?
eldruto

Post autor: eldruto »

Tu nie chodzi o straszenie ale o próbę motywacji. Społeczność Debiana bardzo dużo straci, jak taki użytkownik jak ja, z całymi 14 postami na forum, przejdzie na inną dystrybucję.

Chodzi mi tutaj o to, czy rzeczywiście inni też widzą różnice między systemami w użytkowaniu przeglądarek na swoim sprzęcie i po prostu tak aktualnie jest i tyle (Arch jest chyba bardziej do przodu niż Debian - nowsze pakiety itp.), czy ja mam coś u siebie nie tak i powinienem coś pogrzebać.

Różnicy między Firefox iIceweasel chyba nie ma żadnej, oprócz ikonki (dla normalnego użytkownika). Mam flash na pewno, sam instalowałem.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Jaki masz sprzęt? Podaj wyniki:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -A2

grep 'MHz' /proc/cpuinfo

free -m

lspci -k
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Pierwszy raz spotkałem się z tą przeglądarką dosyć niedawno (jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Debiana), zawsze używałem firerfoksa obok chromium, ale to firefox był tą przeglądarką numer jeden (jakoś się przyzwyczaiłem-moja pierwsza przeglądarka, nie licząc IE lata świetlne temu).

Wracając do tematu, po zainstalowaniu Debiana, sprawdzam gdzie jest firefox albo chromium! (myślałem, że zaś coś pokroju nikomu niepotrzebnego konquerora dodawanego na siłę w kde). Pierwsze uruchomienie przecież to firefox. Potem doczytałem dokładnie o co chodzi z łasicą i postanowiłem przetestować. Do tej pory nie miałem jeszcze problemów i z tego co widzę raczej ich nie będzie. Mało tego powiem, że moim zdaniem sprawuje się lepiej od firefoksa, do tego wszystkie dodatki od mozilli, których używałem w firefoksie są kompatybilne. Decyzja mogła być tylko jedna - zostaję przy łasicy.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Chyba za bardzo nie orientujesz się czym różnią się firefox od iceweasel.
IceWeasel - odpowiednik przeglądarki Mozilla Firefox w dystrybucji Linuksa Debian. Powodem jego powstania był konflikt pomiędzy społecznością Debiana a Fundacją Mozilla.

Projekt Debian zdecydował się na zmianę nazwy przeglądarki Firefox w swojej dystrybucji z uwagi na ograniczenia licencyjne dotyczące znaków towarowych należących do Fundacji Mozilla. W 2006 roku Fundacja zabroniła posługiwania się swoimi znakami towarowymi dla zmodyfikowanych programów bazujących na źródłach Mozilli. Według Wytycznych Debiana dotyczących Wolnego Oprogramowania te ograniczenia spowodowały, że Firefox i inne produkty Mozilla nie są wolnym oprogramowaniem w rozumieniu Debiana. 13 listopada 2006 roku do repozytoriów Debiana trafiła pierwsza wersja przeglądarki IceWeasel bazująca na Firefoksie 2.0.

Iceweasel jest parodią nazwy Firefox - fire (ang. ogień) zmieniono na ice (ang. lód), a fox (ang. lis) na weasel (ang. łasica).

Nazwę IceWeasel nosił również inny fork Firefoksa - przeglądarka stworzona w ramach projektu GNU, która jednak w celu uniknięcia zamieszania została przemianowana na GNU IceCat

Konqueror w kde służył do czego innego. Za nim delphin, a później zaimplementowali do niego przeglądarkę również.
Konqueror is a standards-compliant web browser, supporting HTML 4.01, Java, JavaScript, CSS3, and Netscape
plugins such as Flash.

It supports advanced file management on local UNIX filesystems, with flexible views, network transparency, and
embedded file viewing.

It is the canvas for many KDE technologies, from remote file access via KIO to component embedding via the
KParts object interface, making it one of the most customizable applications available.

This package is part of the KDE base applications module.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Wiem, o co chodzi z przeglądarką w Debianie. Napisałem, że potem doczytałem (ale na początku się zdziwiłem). A konqueror wiem, że był kiedyś menadżerem plików, a później także przeglądarką dopiero, która w ogóle się nie sprawdza (w moim przypadku). A o jakiś jego szerszych zastosowaniach nie miałem pojęcia (teraz dopiero doczytałem). A porównanie, fakt, nie na miejscu, ale po prostu miałem na myśli to, że na początku po ujrzeniu iceweasela myślałem, że to jakaś dziwna przeglądarka, dopiero potem zrozumiałem, że to firefox.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Pakiet iceweasel
squeeze (oldstable) (web): Przeglądarka internetowa oparta na Firefoksie
3.5.16-20: amd64 armel i386 ia64 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 mips mipsel powerpc s390 sparc
squeeze-backports (web): Przeglądarka internetowa oparta na Firefoksie
10.0.12esr-1~bpo60+1 [backports]: amd64 armel i386 ia64 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 mipsel powerpc s390 sparc
10.0.11esr-1~bpo60+1 [backports]: mips
wheezy (stable) (web): Przeglądarka internetowa oparta na Firefoksie
17.0.8esr-1~deb7u1 [security]: amd64 armel armhf i386 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 mipsel powerpc s390 s390x sparc
17.0.7esr-1~deb7u1 [security]: mips
10.0.12esr-1: ia64
jessie (testing) (web): Przeglądarka internetowa oparta na Firefoksie
17.0.8esr-2: amd64 armel armhf i386 ia64 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 mips mipsel powerpc s390 s390x sparc
sid (unstable) (web): Przeglądarka internetowa oparta na Firefoksie
23.0.1-1: amd64 armel armhf i386 ia64 kfreebsd-amd64 kfreebsd-i386 powerpc s390 s390x
17.0.8esr-2: hurd-i386 mips mipsel sparc
10.0.12esr-1+nmu1 [debports]: powerpcspe
3.5.18-1 [debports]: hppa
2.0.0.12-1 [debports]: m68k
experimental (rc-buggy) (web): Przeglądarka internetowa oparta na Firefoksie

Bardzo ostatnio wolno aktualizują. I dlatego wolę firefoksa. Teraz coś się ruszyło. W końcu mógłbym iceweasel z Sida pociągnąć na Jessie, ale tak mi jakoś pasuje.
Mogę mieć wersję ESR, aktualną bądź rozwojową (24 coś-tam na dziś). Wolę Firefoksa.
ODPOWIEDZ