Firewall
Aha no czyli to znaczy, że mam dobrze ustawione. No a na stronie tej co wyżej podałem wszystkie porty mam stealth.
[ Dodano: 2007-06-06, 19:28 ]
Jeszcze coś mi przyszło do głowy
[ Dodano: 2007-06-06, 19:28 ]
Jeszcze coś mi przyszło do głowy
A jeśli pobieram pliki na ktorrent, to nie ustawiam nic w portach, są tak samo jak teraz, a przecież pliki są ściągane. To w końcu które porty powinienem otworzyć i po co, jśli będę przecież narażony?pierwszy pakiet inicjalizujący połączenie wysyłasz Ty, jeśli dostaniesz odpowiedź serwera to nie jest to już nawiązywanie nowego połączenia tylko połączenie nawiązane
A nie wystarczy przypadkiem na przykłąd tak:Zainstaluj rcconf, skrypt firewalla umieść w /etc/init.d/ nadając mu prawa wykonywalności. Potem będzie widoczny w rcconf, a z tego poziomu bez problemów dodasz go do skryptów uruchomieniowych.
Kod: Zaznacz cały
chmod +x firewall
update-rc.d firewall defaults 20
Dobra, dzięki, mniej więcej rozumiem. Coraz bardziej Debian mi się podoba. Na razie jest ciężko, ale jestem dobrej myśli ;-) Początkowo tak też miałem z Mandrivą, a teraz już mi idzie całkiem łatwo. Jednak Mandriva to nie to samo co Debian, dlatego zostanę przy Debianie :-> To prawda, że Mandriva jest dobra jak ktoś ucieka od ms. Ale mdv to tylko port, po którym czeka cos więcej. Niech to będzie Debian.