Drukarka po wy
Witajcie po dłuższej przerwie. Drukarka Hp LaserJet p 105 nadal działa i to całkiem nieźle. Natomiast mam kłopot z urządzeniem wielofunkcyjnym Epson Stylus SX400. Instalowałam już to draństwo i działało przed ostatnią reinstalacją Debiana, ale teraz mam kłopot. Skaner, który wcześniej zgrzytał i zatrzymywał się na początku skanowania przez program proste skanowanie teraz zupełnie ignoruje wszystkie próby uruchomienia go. Czy tak jak w przypadku drukarki HP zmieniło się coś w oprogramowaniu Debiana o czym nie wiem? Czy znowu należy zainstalować dedykowany do Epsona interfejs? Jeżeli tak, to co? Pomóżcie, proszę.
Skoro masz nową instalacje to musisz zainstalować program od epsona, ale po kolei według dokumentacji.
Na początku trzeba zainstalować sane:
Teraz przejdź na tę stronę: http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/ wpisz do wyszukiwarki "sx400" (bez cudzysłowów) i w rozwijanym menu "System operacyjny" wybierz linux. I kliknij ikonkę lupy, żeby wyszukać.
Na liście powinny pokazać się 2 pozycje, jedna do drukarki, druga do skanera. Sugeruj się kolumną "kategorie". Kliknij odpowiedni przycisk "pobierz" (u mnie sterowniki do skanera są w drugim wierszu).
Zatwierdź licencje klikając przycisk "Akceptuj".
Teraz masz kilka linków. Instrukcja karze na początku zainstalować pakiet data, więc ściągasz z tamtej tabelki plik:
i go instalujesz:
Teraz musisz ściągnąć i zainstalować pakiet z samym programem. W zależności od architektury wybierasz jeden z tych dwóch:
- dla architektury i386:
- dla architektury amd64:
Zwróć uwagę, że są tam jeszcze pakiety które w nazwie mają *ltdl3*, tych nie ściągaj.
Zainstaluj pakiet:
Teraz musisz uzupełnić brakujące zależności, nie wiem czego tam brakuje:
Tak to wygląda krok po kroku.
Na początku trzeba zainstalować sane:
Kod: Zaznacz cały
aptitude isntall sane
Na liście powinny pokazać się 2 pozycje, jedna do drukarki, druga do skanera. Sugeruj się kolumną "kategorie". Kliknij odpowiedni przycisk "pobierz" (u mnie sterowniki do skanera są w drugim wierszu).
Zatwierdź licencje klikając przycisk "Akceptuj".
Teraz masz kilka linków. Instrukcja karze na początku zainstalować pakiet data, więc ściągasz z tamtej tabelki plik:
iscan-data_1.23.0-1_all.deb
dpkg -i ./iscan-data_1.23.0-1_all.deb
- dla architektury i386:
iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_i386.deb
iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
Zainstaluj pakiet:
dpkg -i ./nazwa_pakietu_w_zaleznosci_od_architektury.deb
aptitude install nazwa_pakietu
Do Rafal_F
Rewelacja. Nie skanuje, ale przynajmniej ożył. Zazgrzyta i zatrzymuje się na samym początku skanowania, tak jak to było na początku tego tematu. Tylko teraz nie pomaga przestawienie z "Przód i tył" na "Przód"
Edycja: Może on tak długo trawi informację jaką dostał? Bo w tej chwili nie ma możliwości wyboru skanera, ale pisząc to słyszałam, jak zazgrzytał i sam ustawił się w stanie początkowym.
Sprawdziłam czy działa, ale jednak nie. Nadal to samo.
Uważam, że twórcy oprogramowania grzebią w nim w międzyczasie tak, jak ja - w sobotę i w niedzielę - i nie ma sensu w tym czasie próba instalowania czegokolwiek.
Próbowalam zainstalować sterownik i otrzymałam taki wynik:
Wracając do HP to funkcjonuje dobrze pomimo, że hplip tools zupełnie odmawia współpracy, bo nie może znależć pluginu.
Jestem bardzo wdzięczna programistom, że są zmiany na lepsze.
Rewelacja. Nie skanuje, ale przynajmniej ożył. Zazgrzyta i zatrzymuje się na samym początku skanowania, tak jak to było na początku tego tematu. Tylko teraz nie pomaga przestawienie z "Przód i tył" na "Przód"
Edycja: Może on tak długo trawi informację jaką dostał? Bo w tej chwili nie ma możliwości wyboru skanera, ale pisząc to słyszałam, jak zazgrzytał i sam ustawił się w stanie początkowym.
Sprawdziłam czy działa, ale jednak nie. Nadal to samo.
Uważam, że twórcy oprogramowania grzebią w nim w międzyczasie tak, jak ja - w sobotę i w niedzielę - i nie ma sensu w tym czasie próba instalowania czegokolwiek.
Próbowalam zainstalować sterownik i otrzymałam taki wynik:
aptitude install iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
E: Nieznany typ wzorca: u
E: Nieznany typ wzorca: u
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
Wracając do HP to funkcjonuje dobrze pomimo, że hplip tools zupełnie odmawia współpracy, bo nie może znależć pluginu.
Jestem bardzo wdzięczna programistom, że są zmiany na lepsze.
Pakiety *deb z dysku instaluje się przy pomocy polecenia dpkg:
Wcześniej jednak musisz ten pakiet ściągnąć ze strony jaką podałem wcześniej.
Co do pluginu, to tutaj wszystko jest wyjaśnione: http://hplipopensource.com/node/309
dpkg -i iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
Co do pluginu, to tutaj wszystko jest wyjaśnione: http://hplipopensource.com/node/309
Do Rafal_F
Zainstalowałam tak, jak napisałeś. Skaner i tak się wiesza, a przecież już go instalowałam przed reinstalacją systemu i działał, więc to nie jest tak, że popełniam podstawowe błędy. Drukarka HP działa dobrze tylko interfejs graficzny się buntuje, a też przecież grzecznie wcześniej współpracował. Odinstalowałąm całkowicie hplip i hplip -gui i w terminalu ponownie zainstalowałąm hplip przez aptitude. W terminalu zalogowałam się jako root. Wpisałam hp-setup - otwiera się wtedy okienko graficzne do instalacji, które zgłasza, że plugin został zainstalowany, ale nadal pojawia się okienko i hplip tools nadal odmawia współpracy pokazując okno setupa i puste okno hplip tools po zamknięciu setupa.
Zainstalowałam tak, jak napisałeś. Skaner i tak się wiesza, a przecież już go instalowałam przed reinstalacją systemu i działał, więc to nie jest tak, że popełniam podstawowe błędy. Drukarka HP działa dobrze tylko interfejs graficzny się buntuje, a też przecież grzecznie wcześniej współpracował. Odinstalowałąm całkowicie hplip i hplip -gui i w terminalu ponownie zainstalowałąm hplip przez aptitude. W terminalu zalogowałam się jako root. Wpisałam hp-setup - otwiera się wtedy okienko graficzne do instalacji, które zgłasza, że plugin został zainstalowany, ale nadal pojawia się okienko i hplip tools nadal odmawia współpracy pokazując okno setupa i puste okno hplip tools po zamknięciu setupa.
Do skanera spróbuj uruchomić program:
Do drukarki:
iscan
hp-plugin