Drukarka po wy

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Jola

Post autor: Jola »

Witajcie po dłuższej przerwie. Drukarka Hp LaserJet p 105 nadal działa i to całkiem nieźle. Natomiast mam kłopot z urządzeniem wielofunkcyjnym Epson Stylus SX400. Instalowałam już to draństwo i działało przed ostatnią reinstalacją Debiana, ale teraz mam kłopot. Skaner, który wcześniej zgrzytał i zatrzymywał się na początku skanowania przez program proste skanowanie teraz zupełnie ignoruje wszystkie próby uruchomienia go. Czy tak jak w przypadku drukarki HP zmieniło się coś w oprogramowaniu Debiana o czym nie wiem? Czy znowu należy zainstalować dedykowany do Epsona interfejs? Jeżeli tak, to co? Pomóżcie, proszę.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Skoro masz nową instalacje to musisz zainstalować program od epsona, ale po kolei według dokumentacji.
Na początku trzeba zainstalować sane:

Kod: Zaznacz cały

aptitude isntall sane
Teraz przejdź na tę stronę: http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/ wpisz do wyszukiwarki "sx400" (bez cudzysłowów) i w rozwijanym menu "System operacyjny" wybierz linux. I kliknij ikonkę lupy, żeby wyszukać.
Na liście powinny pokazać się 2 pozycje, jedna do drukarki, druga do skanera. Sugeruj się kolumną "kategorie". Kliknij odpowiedni przycisk "pobierz" (u mnie sterowniki do skanera są w drugim wierszu).
Zatwierdź licencje klikając przycisk "Akceptuj".
Teraz masz kilka linków. Instrukcja karze na początku zainstalować pakiet data, więc ściągasz z tamtej tabelki plik:

iscan-data_1.23.0-1_all.deb
i go instalujesz:

dpkg -i ./iscan-data_1.23.0-1_all.deb
Teraz musisz ściągnąć i zainstalować pakiet z samym programem. W zależności od architektury wybierasz jeden z tych dwóch:
- dla architektury i386:

iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_i386.deb
- dla architektury amd64:

iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
Zwróć uwagę, że są tam jeszcze pakiety które w nazwie mają *ltdl3*, tych nie ściągaj.
Zainstaluj pakiet:

dpkg -i ./nazwa_pakietu_w_zaleznosci_od_architektury.deb
Teraz musisz uzupełnić brakujące zależności, nie wiem czego tam brakuje:

aptitude install nazwa_pakietu
Tak to wygląda krok po kroku.
Jola

Do Rafal_F

Rewelacja. Nie skanuje, ale przynajmniej ożył. :) Zazgrzyta i zatrzymuje się na samym początku skanowania, tak jak to było na początku tego tematu. Tylko teraz nie pomaga przestawienie z "Przód i tył" na "Przód"

Edycja: Może on tak długo trawi informację jaką dostał? Bo w tej chwili nie ma możliwości wyboru skanera, ale pisząc to słyszałam, jak zazgrzytał i sam ustawił się w stanie początkowym.
Sprawdziłam czy działa, ale jednak nie. Nadal to samo.
Uważam, że twórcy oprogramowania grzebią w nim w międzyczasie tak, jak ja - w sobotę i w niedzielę - i nie ma sensu w tym czasie próba instalowania czegokolwiek.

Próbowalam zainstalować sterownik i otrzymałam taki wynik:
aptitude install iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
E: Nieznany typ wzorca: u
E: Nieznany typ wzorca: u
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.

Wracając do HP to funkcjonuje dobrze pomimo, że hplip tools zupełnie odmawia współpracy, bo nie może znależć pluginu.

Jestem bardzo wdzięczna programistom, że są zmiany na lepsze.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Pakiety *deb z dysku instaluje się przy pomocy polecenia dpkg:

dpkg -i iscan_2.29.1-5~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
Wcześniej jednak musisz ten pakiet ściągnąć ze strony jaką podałem wcześniej.

Co do pluginu, to tutaj wszystko jest wyjaśnione: http://hplipopensource.com/node/309
Jola

Do Rafal_F
Zainstalowałam tak, jak napisałeś. Skaner i tak się wiesza, a przecież już go instalowałam przed reinstalacją systemu i działał, więc to nie jest tak, że popełniam podstawowe błędy. Drukarka HP działa dobrze tylko interfejs graficzny się buntuje, a też przecież grzecznie wcześniej współpracował. Odinstalowałąm całkowicie hplip i hplip -gui i w terminalu ponownie zainstalowałąm hplip przez aptitude. W terminalu zalogowałam się jako root. Wpisałam hp-setup - otwiera się wtedy okienko graficzne do instalacji, które zgłasza, że plugin został zainstalowany, ale nadal pojawia się okienko
Załącznik Zrzut ekranu z 2013-09-22 10:52:26.png nie jest już dostępny
i hplip tools nadal odmawia współpracy pokazując okno setupa i puste okno hplip tools po zamknięciu setupa.
Załączniki
Zrzut ekranu z 2013-09-22 10:52:26.png
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Do skanera spróbuj uruchomić program:

iscan
Do drukarki:

hp-plugin