[+] Dwa monitory - ustawienie monitora LCD (VGA / D-SUB)

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Olivia
Beginner

Post autor: Olivia »

A może spróbuj ręcznie dodać za pomocą xrandr profil i wymusić jego wyświetlanie?

Ja tek robię na TV samsunga. Domyślnie działa 800x600 a ja na nim natywne 1366x768 ustawiam.
torrmen

Post autor: torrmen »

xrandr już testowałem i niestety nie chciało działać.

Dziwna sprawa.

Nie wiem czy to wina sterowników czy nagrzebałem coś w plikach ale wszystkie elementy przeźroczyste są "popsute". Możliwe że też grafika się wali - orientujesz się może z tym co na zrzucie ekranu?
Załącznik desktop.png nie jest już dostępny
Załączniki
desktop.png
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

xrandr nie działa z własnościowymi sterownikami nvidii. Albo przynajmniej nie w 100%.

Kiedy pojawiły się problemy z przeźroczystością? I skąd się wzięły te komunikaty, uruchamiałeś jakiś skrypt, czy pojawiły się tak po prostu po uruchomieniu emulatora terminala?
torrmen

Post autor: torrmen »

W międzyczasie kombinowałem z tapetami:

threads/29469-Debian-XFCE4-Dynamiczna-zmiana-tapety

Kombinowałem z cronem ale wszystko już wycofałem. Zmieniałem też kolor w jednym ze styli ale też już przywróciłem.

Już nie wiem co jest nie tak.

I co zauważyłem. Nie mogę żadnej tapety ustawić na pulpicie. Wykasowałem też standardowe tapety z xfce4. Jeszcze coś spróbuję zmienić.

Edycja:

Przywróciłem xorg.conf do sytuacji z wczorajszego dnia. Wszystko fajnie z grafiką tylko znowu temat rozdzielczości. Kombinuję dalej.

Edycja:
Znalazłem! Głębia była ustawiona na 30 bitów. Ustawiłem na 24 i działa - tylko zastanawiam się, czy przypadkiem LCD nie będzie miał problemów bo powinien obsługiwać do 16 bitów.

Dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy lub innych części ciała.
ODPOWIEDZ