Debian7 z gnome3 - ikony i skróty klawiszowe

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Crazy_Boy

Debian7 z gnome3 - ikony i skróty klawiszowe

Post autor: Crazy_Boy »

Witam.
Z
ainstalowałem Debiana 7 i mam kilka pytań dotyczących gnome 3:
  1. Jak dodawać ikony do pulpitu?
  2. Czy są jakieś skróty klawiszowe umożliwiające przełączanie się pomiędzy oknami?
  3. Czy są jakieś gadżety na pulpit jak tak, to jak je włączyć?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zainstaluj pakiet gnome-tweak-tool. Tam jest możliwość włączenia ikon na pulpicie.
http://screenshots.debian.net/package/gnome-tweak-tool
Crazy_Boy

Wychodzi na to, że mam zainstalowany pakiet gnome-tweak-tool, tylko nie mogę znaleźć tych ustawień?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Crazy_Boy

To umożliwia na pulpicie mieć tylko ikony komputera katalogu i kosza, a inne nie. Więc, jak inaczej dodać ikonę np. terminalu na pulpit?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ikona pulpitu to w zasadzie zwykły plik tekstowy z odpowiednią zawartością.
Pliki opisujące ikony pulpitu i odnoszące się do programów zainstalowanych w systemie znajdziemy w katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/usr/share/applications/
Zamiast katalogu o nazwie Desktop może być katalog Pulpit itp.

Nie wiem jak ma się to w Gnome3 (nie sprawdzałem tego jeszcze), ale skopiowanie wybranych plików z katalogu:

/usr/share/applications/
do katalogu:

/home/nazwa_użytkownika/Desktop/
Powinno wyświetlić ikony na pulpicie. Może być wymagany restart. Ikony powinny się wyświetlić na pulpicie, jeżeli w Gnome 3 jest do tego przewidziany jakiś program. Nie mam możliwości sprawdzenia tego.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Moja odpowiedź niewiele wniesie, ale po 4ch godzina poszukiwań stwierdziłem że nie wiem.
Dałem komputer z Debianem i Gnomem3 siostrzeńcowi (12 lat) i pierwszy telefon jaki miałem od niego "jak dodać coś na pulpit".
Powiedziałem "jesteś młodszy ode mnie to na pewno sobie poradzisz, ja mimo tylu lat z linuksem nie mam zielonego pojęcia - pewnie zrobili to tak intuicyjnie że stary człowiek się nie domyśli".
Ale czytając kilkadziesiąt postów na różnych forach obecnie stwierdzam że jednak i młodzi i starzy nie wiedzą...
Może produkt jest do bani?
A jak przeczytałem jakieś porady na ubuntu - to w ogóle jakiś kosmos, jak 12 latek ma to zrozumieć?
W taki sposób nie da się zachęcić młodzieży do opensource.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Trzeba włączyć zarządzanie pulpitem przez menedżer plików żeby były ikony na pulpicie (a przynajmniej kiedyś tak było).
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Właśnie - słowo klucz "kiedyś".
Teraz z tego co czytałem w dokumentacji pulpit jest w pliku <- chore.
Oczywiście można włączyć aby "ikony" były na pulpicie. Jednak to są te ikony które wybrał programista, a dorzucenie kolejnej wymaga głębokiej wiedzy technicznej. Nie mówiąc już o tym że 12 latek nie ma takich dawek cierpliwości aby 10 godzin spędzić czytając dokumentację w języku którego nie rozumie aby dodać skrót do ulubionej gry, czy pracy w szerokopojętym office na informatykę w szkole.
Ciężka sprawa. Chyba zaproponuję mu:

apt-get remove gnome
apt-get install kde
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Specjalnie zainstalowałem GNOME i sprawdziłem – nadal tak jest. Po włączeniu zarządzania pulpitem przez menedżer plików pojawiają się normalne ikony (wszystko co znajduje się w katalogu Desktop użytkownika).
ODPOWIEDZ