[+] XFCE 4.8 - brzydki wygl

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
SeeJay

[+] XFCE 4.8 - brzydki wygląd motywów z xfce-look

Post autor: SeeJay »

Załącznik skrin.jpeg nie jest już dostępny
Miało być MATE... jest XFCE 4.8.
Postawiłem na to środowisko zachęcony jednym tematem z tego forum.

Mam taki problem, że kiedy instaluję jakiś motyw GTK z xfce-look, czy deviantart'a - nie wygląda on tak jak powinien.
Przyciski, suwaki przypominają Windowsy z lat 90-tych. Zauważyłem, że to częsty problem u różnych użytkowników XFCE. U mnie jednak jest nietypowy. Dlaczego? Standardowe motywy instalowane wraz z XFCE działają poprawnie. Problem pojawia się tylko gdy chcę zainstalować jakiś zewnętrzny. Pod Xubuntu z XFCE 4.8 sprawa wyglądała w porządku. Pod Debianem nie potrafię uzyskać interesującego mnie wyglądu. Jakiś pomysł?
Załączniki
skrin.jpeg
Jogurcik12

Post autor: Jogurcik12 »

Najprawdopodobniej nie masz zainstalowanych silników gtk2. Sprawdź w informacjach motywu jakie są wymagane i je zainstaluj.

Dla przykładowego motywu:
http://lassekongo83.deviantart.com/art/ ... 21163&qo=0
GTK2 ENGINES REQUIREMENTIf you don't install these engines - GTK2 applications will not be styled. So it's NOT a bug if for example GIMP or Firefox looks like Windows 98. It's just you who haven't installed the gtk2 engines. :)

- GTK2 engine Murrine 0.98.1.1 or later
- GTK2 pixbuf engine or the gtk(2)-engines package

Ubuntu/Mint/Debian distros:
sudo apt-get install gtk2-engines-murrine gtk2-engines-pixbuf
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jak instalowałeś to xfce?
entries/164-Tak-stało-się-Czyli-xfce-4- ... -Rewolucja

Kod: Zaznacz cały

yampress@debian ~]$ dpkg -l |grep clearlooks
ii  clearlooks-phenix-theme                           2.0.5-1                            all          GTK3 port of Clearlooks theme
[yampress@debian ~]$ 

Rozumiem, że wiesz jak się zmienia tematy? Po instalacji tematu musisz wybrać ten, który Cię interesuje
Menu -> Ustawienia -> wygląd-> Motyw
Menu -> Ustawienia -> Okna

Gdy sam ściągasz tematy to rozpakowujesz i wrzucasz je do katalogu domowego użytkownika to katalogu .themes.
SeeJay

Post autor: SeeJay »

Dziękuję, problem rozwiązany! :)
Banał - brak silników gtk2 wymaganych do interesującego mnie motywu.

Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ