Dziwne, u mnie działakolofaza pisze:Nie bijcie mnie na starcie, nie palcie mnie na stosie i nie rzucajcie na mnie klątw (przynajmniej nie za pisownię).
Montowanie CDROM-u w Windows, no cóż działa choćbym nie chciał albo bym chciał po prostu popsuć, a w Debianie?
No cóż działa ale nie zawsze i nie w każdej dystrybucji i nie w każdej gałęzi. np. w testowej jako root działa ale jako użytkownik już nie i co? I nic. I po prostu nie działa ot tak, bo na okrętkę poprzez montowanie ręcznie apletem montowania urządzeń w końcu pójdzie ale przyjazne dla użytkownika to nie jest.
Używam kart z takim chipem do retransmisji z DVB-T do IPTV... kompilacja sterowników to jakieś 15 minut.kolofaza pisze: Tuner DVB w Windowsie po prostu działa, ściągam sterowniki, instaluję i jest. Mam odbiór telewizji.
A w Debianie (Linuksie) no jaki mam układ scalony w tunerze, a no idt9135 - to trzeba ściągnąć firmware ze strony git://.... i kompilować źródła (prawdziwy przykład 4 dni przez mękę żeby w końcu odnaleźć poradnik, który opisuje instalację mojego tunera), a teraz należy skompilować. Ale halo zainstaluj najpierw coś w stylu build-essentials i fajno 20minut się pobierało 300-400MB źródeł sterowników ale jest git i już działa telewizja. Tyle że za każdym razem trzeba ten tuner wyjmować i wkładać do portu inaczej system go nie widzi (co pewnie jest do zrobienia, ale czemu).
Tu masz rację, jest kicha.kolofaza pisze: Temat rzeka, Flash w Windowsie. Uruchamiam np. firefoksa, proponuje mi co ma zrobić i działa.
Na Linuksie już gorzej działa ale wydajność to pożal się boże (choć tu prawda wina należy do adobe).
Nie wiem jak Ty, ale ja wychodzę z założenia, że do grania służą konsole.kolofaza pisze: Gry no wiadomo nie samym dłubaniem w systemie człowiek żyje i na Windowsie to po prostu działa, a w Linuksie.
No panie no nie działa po prostu pomimo Wine i PlayOnLinux to to nie jest ani fajne ani przyjemne, bo to antyaliasingu nie ma na przykład bo to tam głos nie działa i takie tam, choć wiele gier z klientami na Linuksa jest i są fajne nie można powiedzieć (szansą w najbliższej przyszłości jest SteamOS, ale jak to wyjdzie to nie wiadomo) tylko że to też jest wina tego, że gry nie są tworzone pod OpenGl tylko DirectX czyli jedyny słuszny system z Redmond.
Rozumiem, że do retuszu zdjęć używasz legalnego photoshopa?kolofaza pisze: Oprogramowanie graficzne np. Gimp, działa na Linuksie i na Windowsie też, no nie powiem to teraz zrób na nim to wszystko tak łatwo i szybko na jak na Photoshopie pod Windowsem?
Jak wspomniał już ktoś wyżej, używaj systemów zgodnie z ich zastosowaniem.