[+] Grub - zmiana ustawie
[+] Grub - zmiana ustawień wyboru systemu
Witam.
Chcę zmienić ustawienia rozruchu z programu GRUB, tak aby Windows był domyślnym systemem (tj. był uruchamiany po kilku sekundach bez reakcji).
Poprzednio gdy zainstalowałem Debiana, znalazłem okienko, w którym była właśnie możliwość wyboru jaki system ma być priorytetowy (nie musiałem używać konsoli). Teraz szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
Chcę zmienić ustawienia rozruchu z programu GRUB, tak aby Windows był domyślnym systemem (tj. był uruchamiany po kilku sekundach bez reakcji).
Poprzednio gdy zainstalowałem Debiana, znalazłem okienko, w którym była właśnie możliwość wyboru jaki system ma być priorytetowy (nie musiałem używać konsoli). Teraz szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
Kod: Zaznacz cały
grub-set-default numer
- marcin1982
- Moderator
Podstaw całą nazwę, czyli tzw. menuentry. Po aktualizacji jądra porządek ustalony cyframi pójdzie się pasać (delikatnie mówiąc). Na przykład:
Po edycji pliku wykonaj:" pisze:Kod: Zaznacz cały
[root@archlinux ~]# cat /media/etc/default/grub # If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update # /boot/grub/grub.cfg. # For full documentation of the options in this file, see: # info -f grub -n 'Simple configuration' # GRUB_DEFAULT=0 GRUB_DEFAULT=[color=#0000ff][B]"Arch Linux, za pomocą systemu Linux core repo kernel (on /dev/sda5)"[/B][/color] GRUB_TIMEOUT=15 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="" GRUB_CMDLINE_LINUX=""
su -c "update-grub"
/etc/default/grub
GRUB_DEFAULT=0
update-grub2
Dziękuję, brakowało, tego:
Już działa. Choć cały czas głowę dam, że ostatnio robiłem to w "okienku". Szukałem, może miałem wcześniej ,,grub customizer'' lub podobny pakiet.
update-grub2
- marcin1982
- Moderator
Takich cudów nie używaj, masz od tego podręcznik systemowy:może miałem wcześniej ,,grub customizer'' lub podobny pakiet.
http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html .
Mam pytanie.
Podczas ładowania GRUBa, gdy wyświetla się na ekranie napis GRUB loading poniżej niego (od pewnego czasu) pojawia mi się jakiś napis. Niestety tak szybko znika, że nie jestem w stanie przeczytać tej uwagi, zaczynającej się na literkę e.
Gdzie, jak można sprawdzić, co tam za info się pojawia?
Podczas ładowania GRUBa, gdy wyświetla się na ekranie napis GRUB loading poniżej niego (od pewnego czasu) pojawia mi się jakiś napis. Niestety tak szybko znika, że nie jestem w stanie przeczytać tej uwagi, zaczynającej się na literkę e.
cyrus pisze:Mam pytanie.
ten napis to
early console in decompress_kernel