[+] Debian Wheezy nie wykrywa sieci WiFi

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

W Debianie, w trybie graficznym, w konsoli/terminalu użytkownika spróbuj uruchomić polecenie:

Kod: Zaznacz cały

su-to-root -c /usr/bin/nm-connection-editor
poprosi o hasto, podajesz hasło użytkownika root.

Wpisz ustawienia z Ubuntu:

nameserver 127.0.0.1
search uoregon.edu
Nie wiem gdzie to należy wpisać w network menadżerze (w której zakładce) dawno się tym nie bawiłem.

Sprawdź po restarcie systemu:

cat /etc/resolv.conf
I spróbuj się połączyć.
chemiman

Post autor: chemiman »

Nic z tego tej metody też próbowałem. Przyjmuje wartości które wpisuję w polach ale i tak wyświetla "brak oprogramowania wbudowanego". W resolv.conf brak zmian. Skoro sterowniki są obecne i powinny działać to wygląda jak gdyby karta była nie włączona świadczy o tym brak zmiany stanu kontrolki. Czy można tą kartę jakoś z konsoli włączyć? Bo przycisk pod Debianem nie reaguje.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Musisz dodać do repozytorium backporty: threads/1408-Wpisy-w-pliku-etc-apt-sour ... #post10079
Następnie zainstaluj jądro i pakiet firmware-ralink z backportów:

apt-get -t wheezy-backports install nazwa_pakietu
lub

aptitude -t wheezy-backports install nazwa_pakietu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

chemiman, masz kompilowane jądro w Debianie. Indywidualna kompilacja jest zawsze obarczona błędem, może nie uwzględniać jakiejś opcji, jeżeli coś nie działa. Podałem ci odnośnik do sprawdzenia systemu bez konieczności instalacji czy kompilacji jadra. Zajmuje to (jeżeli mamy pobrany i nagrany sprawny obraz iso) jakieś dziesięć, piętnaście minut. Potem wystarczy porównać konfigurację.

Albo instalujesz jądro według tego co napisał Rafal_F.
chemiman

Post autor: chemiman »

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Rafal_F twoja sugestia z instalacją jądra i sterownika z backportów rozwiązała problem.
ODPOWIEDZ