Komputery mac w ameryka

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
Menel
Member

Komputery mac w amerykańskich filmach

Post autor: Menel »

Nie wiem jak to jest, ale w każdej amerykańskiej produkcji jeżeli są komputery to zawsze ale to zawsze srebrne laptopy firmy Apple. Jakaś koneksja z Hollywoodem? Zmieniając temat jak patrzyłem na ceny tej firmy to za tą samą cenę praktycznie mamy dwa razy lepszy sprzęt z Tajwanu a z tego co wiem to Apple też produkuje u chińczyków, czy ich sprzęt rzeczywiście jest aż tak dobry? Ktoś z was miał okazję testować? Ja w życiu bym nie kupił komputera od tej firmy ze względu na cenę.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Post autor: Dudi879 »

Zdecydowanie nie, nie podoba mi się polityka firmy - zepsuje się sprzęt, kup nowy.
Lepiej kupić za dwa razy mniejszą cenę komputer z podobnymi parametrami i postawić linuksa.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jak znasz dobrze linux to nie ma sensu... Dla lansu? Szkoda pieniędzy. To też chodzi na intelu teraz....
Awatar użytkownika
kolofaza
Beginner

Post autor: kolofaza »

jeśli chodzi o (bad)apple w filmach to sie nazywa product placment i to jest po prostu forma reklamy z korzyścią finansową :-), co do apple to również wole coś innego 2 razy taniej lub dwa razy lepiej. pozdro
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

"Audycja zawierała lokowanie produktu"
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Nie zapominajcie też o telefonach Cisco :)
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Telefony komórkowe to też już w większości ifony na srebrnym ekranie.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

Sprzęt apple jest dużo tańszy w usa niż w europie - porównajcie sobie ceny na apple store np.: US/DE/PL. Podobno OSX też jest sensownie napisany - niestety nie miałem do czynienia.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Post autor: Dudi879 »

Tak, to prawda, w niektórych przypadkach opłaca się kupić Mac'a w amerykańskim Amazonie, wliczając wszystkie cła, podatki i dostawę wychodzi taniej niż kupno w Polsce.
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

Apple ma zamknięty system i bardzo wygodny, podobnie jak Windows (ale chyba wygodniejszy). To nie tak jak Linux, w którym właściwie wszystko jest "otwarte", a po czasie każdy zaczyna w czymś grzebać - a dystrybucje zaawansowane to ciągła edycja, grzebanie, otwieranie czegoś - konfiguracja.

Znam osoby, które w ogóle nie interesują się informatyką, chyba nawet nie wiedzą co to jest Linux, a korzystają z rozwiązań Apple (kosztujących niemałą kasę) bo to jest "wygodne i nowe i ładne". Ponadto kładą w tej firmie duży nacisk na estetykę, tam wszystko jest do siebie dopasowane. W świecie mody, ubrań, stylu, eleganckich samochodów, zegarków, stylu, itp. - tzw. zewnętrzna estetyka jest bardzo ważna. Dla wielu ludzi (i nie tylko dla kobiet) sprzęt musi dobrze wyglądać i być dopasowany do fryzury (i to wcale nie jest przesada w wielu środowiskach). Apple robi ładny sprzęt, materialnie ładny.

Czytałem też wypowiedź jakiegoś profesjonalnego (czyli nie amatora, pasjonata) developera Linuksa (chyba coś dłubał z KDE), takiego wręcz maniaka Linuksa (mówił, że ma kilkanaście komputerów z Linuksami). No i wywiad był bardzo obrazoburczy, bo ten developer stwierdził, że na wakacje "pojechał ze sprzętem Apple i nigdy tak bardzo nie odpoczął, bo tam nie musiał myśleć, wszystko działa, wszystko płynnie pracuje, jest bezpieczne, nic się nie psuje".
ODPOWIEDZ