Asterisk, zmiana operatora po

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
dzwigar

Asterisk, zmiana operatora połączenia voip

Post autor: dzwigar »

Witam wszystkich.
Nakreslę założenie, ktore chcę wdrożyć w mojej domowej sieci, a Was proszę o opinię, czy to jest wykonalne.

Posiadam konto voip z numerem telefonu i chciałem przez ten numer łączyć się ze światem z telefonu komórkowego, który ma darmowe minuty na stacjonarne.

Telefon komoórkowy ma abonament z darmowymi minutami na telefonie stacjonarnym lecz strasznie drogie minuty na komorkę.

Dodam, że telefon komórkowy działa w sieci norweskiego operatora.

Czyli, chcę takie połączenie zrealizować:

Kod: Zaznacz cały

Telefon kom[b]ó[/b]rkowy --> (asterisk--> norweski operator voip --> polski operator voip) --> telefon, na kt[b]ó[/b]ry dzwoni[b]ę[/b] [b]wed[b]ł[/b]ug stawki[/b] operatora polskiego.

Problem, który się rysuje to jak wybrać numer z telefonu komórkowego na telefon docelowy.
-charles-

Post autor: -charles- »

Witam.
Nie wiem jaki masz telefon, ale ja mam Nokię E52 i jak z niej chcę zadzwonić to mam do wyboru połączenie internetowe (przez Asteriska) albo zwykłe połączenie telefoniczne.

Jeśli chciałbyś, żeby to się robiło automatycznie to musisz sprawdzić w swoim telefonie, czy ma możliwość ustalania reguł, że dane połączenia mają być poprzez voip, a inne poprzez gsm/cdma/wcdma.

Sam Asterisk ci tego nie załatwi, chyba, że zrobisz z tej karty SIM, ,,trunk'' na serwerze z Asteriskiem np. za pomocą jakiegoś modemu i wtedy odpowiednie reguły w Asterisku już ci to załatwią.
ODPOWIEDZ