[+] Instalacja Debiana na Ubuntu obok Windows7
[+] Instalacja Debiana na Ubuntu obok Windows7
Cześć.
Mam na dysku Windows 7 i Ubuntu w wersji 12.04.
Przymierzam się do instalacji Debiana w wersji 7.2, i mam jedno pytanie dotyczące partycji.
Czy mogę wykorzystać istniejące już partycje z Ubuntu, i nadpisać Ubuntu Debianem, czy trzeba partycjonować od początku?
Mam na dysku Windows 7 i Ubuntu w wersji 12.04.
Przymierzam się do instalacji Debiana w wersji 7.2, i mam jedno pytanie dotyczące partycji.
Czy mogę wykorzystać istniejące już partycje z Ubuntu, i nadpisać Ubuntu Debianem, czy trzeba partycjonować od początku?
DeJoker, korzystaj z opcji sprawdzania pisowni.
Zajrzyj do działu dla początkujących:
threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz
threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406
threads/13294-Ale-co-ja-mam-zrobi%C4%87 ... #post84983
Zajrzyj do działu dla początkujących:
threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz
threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406
threads/13294-Ale-co-ja-mam-zrobi%C4%87 ... #post84983
W instalatorze, w części związanej z operacjami na partycjach jest opcja, czy ma daną partycje formatować czy nie.
Jeśli nie chcesz formatować danej partycji musisz wcześniej za pomocą live cd z Linuksem usunąć z niej dane, gdzieś przenieść itp.
Kiedyś słyszałem ciekawy cytat
"Wyobraź sobie pole zasiane żytem. I teraz na tym polu chcesz posadzić pszenicę. To co robisz?
Albo chcesz mieć dalej żyto, albo niszczysz żyto i siejesz pszenicę."
Więc,
albo orzesz wszystko (robisz nowy rozkład partycji i instalujesz od nowa wszystko -> razem Windows, Ubuntu i Debiana).
Albo
zostawiasz Windows i Ubuntu
albo
zostawiasz Windows niszczysz Ubuntu i instalujesz w to miejsce Debiana.
albo
próbujesz używać części wspólnych partycji pod oba systemy Ubuntu/ Debian i mówię tu TYLKO o partycjach /home i wymiany.
W takim przypadku musisz mieć jeszcze wolne miejsce (pod partycję na Debiana), aby zainstalować 3 systemy w układzie multiboot.
"Życie to nieustanna sztuka wyborów."
Inaczej się Mistrzu nie da. "Taka jest prawda i innej prawdy nie ma." ]:->
Podaj rozkład swoich partycji jako root:
Jeśli nie chcesz formatować danej partycji musisz wcześniej za pomocą live cd z Linuksem usunąć z niej dane, gdzieś przenieść itp.
Kiedyś słyszałem ciekawy cytat
"Wyobraź sobie pole zasiane żytem. I teraz na tym polu chcesz posadzić pszenicę. To co robisz?
Albo chcesz mieć dalej żyto, albo niszczysz żyto i siejesz pszenicę."
Więc,
albo orzesz wszystko (robisz nowy rozkład partycji i instalujesz od nowa wszystko -> razem Windows, Ubuntu i Debiana).
Albo
zostawiasz Windows i Ubuntu
albo
zostawiasz Windows niszczysz Ubuntu i instalujesz w to miejsce Debiana.
albo
próbujesz używać części wspólnych partycji pod oba systemy Ubuntu/ Debian i mówię tu TYLKO o partycjach /home i wymiany.
W takim przypadku musisz mieć jeszcze wolne miejsce (pod partycję na Debiana), aby zainstalować 3 systemy w układzie multiboot.
"Życie to nieustanna sztuka wyborów."
Inaczej się Mistrzu nie da. "Taka jest prawda i innej prawdy nie ma." ]:->
Podaj rozkład swoich partycji jako root:
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l /dev/sda
Kod: Zaznacz cały
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 201535424 100664288+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 201535425 1054179768 426322172 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4 1054181374 1250263039 98040833 5 Rozszerzona
/dev/sda5 1054181376 1242290175 94054400 83 Linux
/dev/sda6 1242292224 1250263039 3985408 82 Linux swap / Solaris
Idealnie. Rozkład na dwa systemy tak jak ja proponowałem każdemu.
Teraz tak, aby na tym zainstalować trzy systemy. Musisz zmienić trochę rozkład partycji, co będzie wiązało się z usunięciem Ubuntu.
Po prostu, musisz zrobić więcej partycji logicznych na partycji rozszerzonej. Teraz są dwie, zrób tam trzy.
Partycja wymiany, oczywiście będzie wspólna dla dwóch Linuksów.
Czyli
/dev/sda4 Rozszerzona
-1 logiczna dla Ubuntu /dev/sda5
-2 logiczna dla Debiana /dev/sda6
-3 logiczna wspólna partycja wymiany dla obu powyższych /dev/sda7
Ewentualnie, możesz jeszcze jedną partycję dołożyć na wspólny katalog /home, ale możesz też pod jednym z Linuksów zamontować partycję z drugim i utworzyć dowiązanie katalogu /home z /home na drugim Linuksie.
Teraz tak, aby na tym zainstalować trzy systemy. Musisz zmienić trochę rozkład partycji, co będzie wiązało się z usunięciem Ubuntu.
Po prostu, musisz zrobić więcej partycji logicznych na partycji rozszerzonej. Teraz są dwie, zrób tam trzy.
Partycja wymiany, oczywiście będzie wspólna dla dwóch Linuksów.
Czyli
/dev/sda4 Rozszerzona
-1 logiczna dla Ubuntu /dev/sda5
-2 logiczna dla Debiana /dev/sda6
-3 logiczna wspólna partycja wymiany dla obu powyższych /dev/sda7
Ewentualnie, możesz jeszcze jedną partycję dołożyć na wspólny katalog /home, ale możesz też pod jednym z Linuksów zamontować partycję z drugim i utworzyć dowiązanie katalogu /home z /home na drugim Linuksie.