Wydobycie pakietów zainstalowanych w systemie i wykorzystanie ich w przysz
Wydobycie pakietów zainstalowanych w systemie i wykorzystanie ich w przyszłości.
Witam
Podczas pobierania kde pomyślałem że warto byłoby w jakiś sposób zapisać kde niezależnie od systemu operacyjnego by nie musieć pobierać tych pakietów przy kolejnej instalacji.
W tym przeszkadza niestety moja niewiedza na temat linuksa którego używam od bardzo niedawna. A więc jeśli ktoś poinformowałby mnie jak wyciągnąć wszystkie, związane z kde, lub tylko wybrane pakiety by móc później stworzyć z nich repozytorium offline przy kolejnej instalacji byłbym bardzo wdzięczny
Używam Debiana w wersji Testing.
Edit Dodam jeszcze że Debiana zainstalowałem w Virtualboxie. Chociaż jako że pytanie nie dotyczy hardware'u nie powinno to mieć na nic wpływu.
Podczas pobierania kde pomyślałem że warto byłoby w jakiś sposób zapisać kde niezależnie od systemu operacyjnego by nie musieć pobierać tych pakietów przy kolejnej instalacji.
W tym przeszkadza niestety moja niewiedza na temat linuksa którego używam od bardzo niedawna. A więc jeśli ktoś poinformowałby mnie jak wyciągnąć wszystkie, związane z kde, lub tylko wybrane pakiety by móc później stworzyć z nich repozytorium offline przy kolejnej instalacji byłbym bardzo wdzięczny
Używam Debiana w wersji Testing.
Edit Dodam jeszcze że Debiana zainstalowałem w Virtualboxie. Chociaż jako że pytanie nie dotyczy hardware'u nie powinno to mieć na nic wpływu.
Hm dziwne, w szczególności, że kde jest jednym z opcjonalnych środowisk debiana zawartym w instalce
Możesz przykładowo pobrać za pomocą apta pakiety bez ich instalacji poleceniem:
pakiety są zapisywane w /var/cache/apt/archives/
więcej info znajdziesz w dokumentacji
Możesz przykładowo pobrać za pomocą apta pakiety bez ich instalacji poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
apt-get -d install_nazwa_pakietu
więcej info znajdziesz w dokumentacji
Jak napisał Menel lepiej korzystać z gotowych płyt instalacyjnych. Na stronie: threads/480-Skąd-pobrać-instalacyjne-we ... 7#post3117 są linki do poszczególnych wersji Debiana. Po prostu pobierz odpowiedni obraz (nie netinstall) i będziesz go mógł zainstalować offline.
Na dole tego wątku: threads/1408-Wpisy-w-pliku-etc-apt-sour ... #post10079 w dziale "Informacje dodatkowe" jest instrukcja jak korzystać z płyt CD/DVD jako alternatywa do repozytorium online.
Na dole tego wątku: threads/1408-Wpisy-w-pliku-etc-apt-sour ... #post10079 w dziale "Informacje dodatkowe" jest instrukcja jak korzystać z płyt CD/DVD jako alternatywa do repozytorium online.
Jak masz dostęp do stałego łącza i/lub debian od razu wykrywa urządzenia sieciowe to z netinstalki fajnie i wygodnie się instaluje.
Co do instalacji offline, to na pierwszej płycie Debiana masz zawarte wszystkie cztery środowiska (gnome,kde,xfce i lxde) i to spokojnie wystarcza żeby zainstalować podstawowy system z wybranym środowiskiem graficznym. Resztę wtedy po skonfigurowaniu łącza spokojnie sobie dociągasz z netu.
Jeżeli natomiast chcesz mieć wszystko offline to musisz jeszcze dograć następne dwie płyty z pakietami (poukładane wg popularności) i płytkę aktualizacji, razem 4 płyty dvd i praktycznie masz wszystko gotowe do zainstalowania i pracy offline...
Pamiętaj, że pakiety non-free nie będą na płytach, chyba, że dorwiesz jakąś nieoficjalną wersję, albo sam sobie zgrasz...
Co do instalacji offline, to na pierwszej płycie Debiana masz zawarte wszystkie cztery środowiska (gnome,kde,xfce i lxde) i to spokojnie wystarcza żeby zainstalować podstawowy system z wybranym środowiskiem graficznym. Resztę wtedy po skonfigurowaniu łącza spokojnie sobie dociągasz z netu.
Jeżeli natomiast chcesz mieć wszystko offline to musisz jeszcze dograć następne dwie płyty z pakietami (poukładane wg popularności) i płytkę aktualizacji, razem 4 płyty dvd i praktycznie masz wszystko gotowe do zainstalowania i pracy offline...
Pamiętaj, że pakiety non-free nie będą na płytach, chyba, że dorwiesz jakąś nieoficjalną wersję, albo sam sobie zgrasz...
Pytanie: po co kolejna instalacja?dawid73 pisze:Witam
Nie prościej jest użyć wstępnie skonfigurowanego systemu?
Można zrobić kopię systemu lub obraz partycji lub klonowanie (VirtualBox).
Odnośnie tytułu:
Jest coś takiego jak dpkg-repack: http://dug.net.pl/drukuj/140/odtworzeni ... _systemie/Wydobycie pakietów zainstalowanych w systemie i wykorzystanie ich w przyszłości.
Narzędzie, to potrafi zrobić kopie z zainstalowanych pakietów (nawet tych których nie ma już, albo nigdy nie było w repozytorium).
6.4.9 Zapisanie/kopiowanie konfiguracji systemu
http://www.debian.org/doc/manuals/debia ... ge.pl.html
http://www.debian.org/doc/manuals/debia ... ge.pl.html
# dpkg --get-selections "*" > myselections # lub \* zamiast "*"