Witajcie,
Mam problem z fontami w aplikacjach GTK uruchamianych w KDE. Zainstalowałem oxygen-theme i sam motyw ładnie się wyświetla w aplikacjach, ale nie mogę zmienić czcionki. Ładowany jest jakiś domyślny font.
Najpierw zmieniłem czcionkę razem ze zmianą motywu za pomocą kde-config-gtk-style, nie zadziałało. Później za pomocą Lxapperance, nie zadziałało. Sprawdziłem plik .gtkrc-2.0 i settings.ini z katalogu configu gtk 3, w obu plikach zmienia się font przy zmianie w narzędziu graficznym (dowolny z podanych wcześniej), ale zmiany nie zostają zastosowane.
Wiecie jak to ugryźć?
Po kilkumiesięcznym romansie z Kubuntu, później Susem, wracam finalnie do Debiana!
edit:
Zauważyłem, że problem występuje tylko w niektórych motywach (oxygen-gtk, gtk2-engines-qtcurve) a w innych zmiana fontów działa bez problemu.
Aplikacje GTK pomijaj
Wiem, wiem, w plikach konfiguracyjnych gtk rozmiar czcionki jest ustawiony i tak jak wspomniałem, ładuje go przy tych 'domyślnych' motywach, ale przy doinstalowanych już nie. Próbowałem wcześniejszą wersję oxygen-gtk i też nie działa, a co dziwne w susie taka kombinacja, wydaje mi się, że działała i ustawienia fontów były ładowane z konfiguracji.