Windows i Debian na odzielnych dyskach - Wybór systemu w Biosie a nie Grub

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Young

Windows i Debian na odzielnych dyskach - Wybór systemu w Biosie a nie Grub

Post autor: Young »

Mam taki pytanie / problem otóż posiadam dwa twarde:
1) 750GB
2) 160GB
- na 1. jest Windows, natomiast na drugim chciałbym zrobić na powiedzmy 100GB Debiana a 60GB na NTFS (backup).
Dyski są podłączone 750GB jako master, natomaist 160GB jako slave.

Próbowałem zainstalować Debiana w taki sposób iż odłączałem pierwszy dysk, drugi przełączałem jako master
a po instalacji powracałem do pierwotnego ukłądu ale oczywiście wtedy grub nie uruchamiał systemu.

Wolę tego typu przełaczenie tj. w biosie gdysz nie chcę na dysku na którym jest Windows instalować Guba.

Proszę o podpowiedź jak ugryźć ten problem ;)

Dzięki wielkie. :)
Tarna

Post autor: Tarna »

Osobiście proponowałbym:
1) instalacja windows na dysku master,
2) instalacja debiana na dysku slave (opcja wykorzystaj cały dysk) bez instalacji grub,
3) ustawienie w bios bootowania jako pierwszego z dysku slave,
4) odpalenia spod debiana Gparted następnie zmniejszenie partycji i stworzenie partycji NTFS.
Young

Co do Twojej propozycji to 1) czyli windows na masterze mam zrobione :)
2) czyli zainstalować Debiana bez odłączania dysku master (Windows) - Debian nie pozmienia nic na nim? Czy jeśli nie zainstaluję grub'a to odpalę wogóle Debiana?
4) czemu dopiero w Debianie zrobić ntfs? - czyli polecasz wszystko zrobić na jednej partycji na nie odzielne partycje /home itd.?

Dzięki.
Tarna

Post autor: Tarna »

odp 2: nic nie będzie robił z partycją windowsową, tak odpalisz.
odp 4: by partycja linuxowa była jako pierwsza na dysku (możesz stworzyć oczywiście osobne dla /home, /temp itd.)
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

&quot pisze:2) instalacja debiana na dysku slave (opcja wykorzystaj cały dysk) bez instalacji grub,
Jakim niby cudem ma się ten Linux odpalić bez Gruba? Chyba, że czegoś nie wiem, to proszę o wyjaśnienie :)

To raz, a dwa - po co cudować z zmniejszaniem partycji jak w menu partycjonowania można wszystko ładnie ustalić?
&quot pisze:Wolę tego typu przełaczenie tj. w biosie gdysz nie chcę na dysku na którym jest Windows instalować Guba.
No i to - kto powiedział, że grub musi być na dysku z Windowsem?
Young

kodama czyli jak byś radził? Przy instalacji Debiana normalnie porobić sobie partycję - również tą ntfs?
Nikt nie powiedział, że grub musi być na dysku z Windowsem ;) ale jak to zrobić inaczej?
Jak zainstaluję go na tym drugim dysku a później przełączę go w biosie (badź też moja płyta ma opcję F który tam przy starcie i wybieram z czego ma być botowanie) to już nie będzie to dysk "B" czylko wtedy dysk "A" ;) - czy może źle rozumiem?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

- dyski zostają podłączone tak jak są

- Windowsa zostawiasz tak jak masz na Masterze

Małe odstępstwo od dwóch powyższych:
*** Jak to sprawi, że poczujesz się bezpieczniej to możesz odłączyć dysk z Windowsem na czas instalacji Linuksa :) w poniższych krokach założyłem, że dysk z Windowsem jest odłączony ***

- uruchamiasz instalator Debiana, w momencie kiedy dochodzisz do partycjonowania robisz RĘCZNIE i przydzielasz sobie miejsce wedle uznania (standardowo partycje: /, swap <to akurat wedle uznania, nie jest konieczne> i /home) czyli tak, żeby ci zostało puste miejsce na ten backup NTFS, który chcesz mieć - założyć tę partycję możesz później spod Windowsa

- jedziesz z instalacją dalej

- jak zapyta gdzie instalować gruba dajesz po prostu OK, zainstaluje w głównym rekordzie rozruchowym dysku, tak ma być

Koniec pieśni.

Masz dysk z Windowsem i drugi z Linuksem.

P.S. Chociaż do mojego zmysłu pedantycznego nie do końca przemawia ta partycja ntfs za Linuksem, no ale okej ;]
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

bezsensu ja bym upchał wszystko na masterze: łindołs (system), debian(system i swap), potem partycje na dane, systemy odpalane oczywiście grubem. Drugi dysk jako niezależny przykładowo z jedną partycją ntfs na dane.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Jest to też rozwiązanie. Ja z przyzwyczajenia (w sensie - od czasu kiedy mam 2 systemy) zawsze przeznaczam jeden dysk dla Windowsa drugi dla Linuksa. Wyjątkiem jest dysk w laptopie (mój laptop może mieć tylko jeden fizyczny dysk) no to wiadomo, nie ma siły :)
Awatar użytkownika
Rafcio

Post autor: Rafcio »

Witam !

Nie odpinamy dysków podczas instalacji , tylko dokładnie zapamiętujemy ( można sobie zapisać ) ich oznaczenia , również partycji .

Ze względu na wydajność , dyski powinny pracować na slotach "master" , oczywiście Windows jako pierwszy ( Master Channel 0 ) , Linux ( Master Channel 1 ) .

Tworzysz partycje pod Linux na dysku nr 2 i ruszasz z instalacją.
Program rozruchowy Grub instalujesz na dysku z Linuxem na partycji "/" ( System Plików ) i nadajesz flagę "BOOT"

Ustawiasz w Biosie Boot Priorytet na dysk nr 1 ( Windows ) i zerknij na Boot menu Biosu w jakiej kolejności wyświetla dyski.

Wybór systemu ( dysku ) odbywa się przez wywołanie Boot menu klawiszem , oczywiście bez wywołania boot menu uruchomi się dysk domyślny jako pierwszy ( Windows ).

Jako alternatywa może być zainstalowanie Grub'a na kluczu USB i uruchomianie systemów z podpiętego pena.
ODPOWIEDZ