Aktualna ksi
Aktualna książka o konfigurowaniu/stawianiu serwera
Witam. Szukam jakiejś aktualnej książki na temat stawiania serwerów na debianie. Znalazłem kilka pozycji ale z 2002 roku. Interesuje mnie konfiguracja DNS, samby, proftpd, apache, serwera poczty, bazy danych, konfiguracja sieci, dhcp, podział łącza, instalacja jakiegoś webmaila, quota na ftp, może coś o LMSie. etc. Chciałbym żeby było dużo przykładów konfiguracji żeby można było się wzorować. Polecacie coś?
-
- Beginner
http://debian-handbook.info/
Konfiguracja DNS, Samby, Apache, MySQLa się zawsze może delikatnie zmienić. Pozycje z 2002 roku są zapewne nieaktualne. Polecam Ci poszukać FAQ, HOWTOs a internecie.
Konfiguracja DNS, Samby, Apache, MySQLa się zawsze może delikatnie zmienić. Pozycje z 2002 roku są zapewne nieaktualne. Polecam Ci poszukać FAQ, HOWTOs a internecie.
- LordRuthwen
- Moderator
Aby umieć stawiać serwer musisz przeczytać kilkadziesiąt książek. I są to książki dotyczące danej usługi/serwera...
Książka o apache o postfix, bind, itp
Bo widzisz w takiej 1 książce nigdy temat nie jest dokładnie wyczerpany, a jedynie napisane ogólniokwo i na dłuższą metę to Ci się wcale nie przyda
Ewentualnie manuale i howto z internetu.
Książka o apache o postfix, bind, itp
Bo widzisz w takiej 1 książce nigdy temat nie jest dokładnie wyczerpany, a jedynie napisane ogólniokwo i na dłuższą metę to Ci się wcale nie przyda
Ewentualnie manuale i howto z internetu.
To są stare książki, a szczególnie ta 2 i na nic się nie przyda. Zamierzałem ją kupić chyba w 2003 roku ]:->Mam na oku:
1. Debian Linux. Księga eksperta
2. Debian GNU/Linux 3.1 Biblia
Kurcze no szkoda, że nie ma nic aktualnego. Ale czy tak diametralnie się to wszystko zmieniło, że ta lektura jest nieaktualna?
Windows ciągle się zmienia, są nowe wersje XP, 7, 8 ale ciągle jest to samo, o to samo chodzi, baza jest ta sama. To miałem na myśli w powyższym opisie.
Jak ktoś ma te książki, chętnie odkupie
To w takim razie nie ma polskich książek
Windows ciągle się zmienia, są nowe wersje XP, 7, 8 ale ciągle jest to samo, o to samo chodzi, baza jest ta sama. To miałem na myśli w powyższym opisie.
Jak ktoś ma te książki, chętnie odkupie
To w takim razie nie ma polskich książek
Polecę tą: http://allegro.pl/linux-przewodnik-admi ... 66341.html, bardzo bardzo bardzo dobra na start.
Jest też nowsze wydanie z helionu, po upadku wnt wykupili chyba tłumaczenie: http://helion.pl/ksiazki/unix-i-linux-p ... unlip4.htm.
Z tej książki szybko opanujesz 'całokształt', dalej w zupełności powinno wystarczyć ci studiowanie dokumentacji żeby 'być na bieżąco'.
Jest też nowsze wydanie z helionu, po upadku wnt wykupili chyba tłumaczenie: http://helion.pl/ksiazki/unix-i-linux-p ... unlip4.htm.
Z tej książki szybko opanujesz 'całokształt', dalej w zupełności powinno wystarczyć ci studiowanie dokumentacji żeby 'być na bieżąco'.
Przez ponad 10 lat dużo się zmieniło. Wiele składni "synax" w danych deamonach sie pozmieniało... Więc po co się dwa razy uczyć i dochodzić zmian. Lepiej od razu uczyć się aktualnego...
Wiesz ja tak robiłem kiedyś: interesował mnie serwer apacha: szukałem w internecie o nim różnych artykułów, how-to, wybierałem co najlepsze, drukowałem. I się uczyłem, instalowałem, testowałem na maszynach wirtualnych , na vps, itp...
Interesował mnie proftpd,vsftpd,ssh tak samo
Poza tym miałem książki z heliona, RM o apache, sambie, bezpieczeństwu serwerów i mnóstwo innych książek (razem ponad 10 tys stron) Do dziś mam 2 segregatory z wydrukowanymi kartkami z najważniejszymi tekstami i w każdej chwili mogę odszukać to co mi potrzeba. Bo w miarę uczenia się nowych rzeczy stare się zapomina i trzeba non stop przypominać.
Wiedza odnośnie serwerów jest tak wielka, że to jest niemożliwe aby zmieściła się dokładnie opisana w 1 książce. A jak jest to zgrubnie i zazwyczaj tylko temat zaznaczony, a nie dokładnie opisany. I za bardzo się nie przyda.
I nie licz ze tego nauczysz się w parę tygodni/ miesięcy.. To są lata pracy! Siedzenia w tym.
To tak jakbyś przeczytał książkę "szkoła hakierów" i po jej przeczytaniu był już hakierem ]:->
Wiesz ja tak robiłem kiedyś: interesował mnie serwer apacha: szukałem w internecie o nim różnych artykułów, how-to, wybierałem co najlepsze, drukowałem. I się uczyłem, instalowałem, testowałem na maszynach wirtualnych , na vps, itp...
Interesował mnie proftpd,vsftpd,ssh tak samo
Poza tym miałem książki z heliona, RM o apache, sambie, bezpieczeństwu serwerów i mnóstwo innych książek (razem ponad 10 tys stron) Do dziś mam 2 segregatory z wydrukowanymi kartkami z najważniejszymi tekstami i w każdej chwili mogę odszukać to co mi potrzeba. Bo w miarę uczenia się nowych rzeczy stare się zapomina i trzeba non stop przypominać.
Wiedza odnośnie serwerów jest tak wielka, że to jest niemożliwe aby zmieściła się dokładnie opisana w 1 książce. A jak jest to zgrubnie i zazwyczaj tylko temat zaznaczony, a nie dokładnie opisany. I za bardzo się nie przyda.
I nie licz ze tego nauczysz się w parę tygodni/ miesięcy.. To są lata pracy! Siedzenia w tym.
To tak jakbyś przeczytał książkę "szkoła hakierów" i po jej przeczytaniu był już hakierem ]:->
- Lisowska001
Jeśli jesteś osobą początkującą to polecam tutoriale bluemana http://www.blueman.pl/download/pdf/pods ... erwera.pdf sama się na nich uczyłam stawiać VPS'y. Nie znajdziesz tam co prawda wszystkiego, ale dużo Cię naprowadzi, a resztę znajdziesz w google - powodzenia :-)