Instalacja Neostrady Speedtouch 330 [Debian Etch]

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
domin_m

Post autor: domin_m »

Witam wszystkich

Właśnie zainstalowałem sobie debiana 4.0 (wersja netinstall) i probowałem uruchomic neostrade. Wszystko zrobiłem i jak chce wykonać polecenie

Kod: Zaznacz cały

pppd call neo dosteje :
 Plugin pppoatm.so loaded.
Kernel doesn't support ppp_generic - needed for PPPoATM
Co moge z tym zrobic zeby uruchomić neo??????
Dziadek

Post autor: Dziadek »

psv pisze:Nie miałem czasu czekać i zainstalowałem system 64 bitowy. Oczywiście działa neostrada :->
Witam serdecznie. Działa po wykonaniu powyższych poleceń opisanych przez kolegów, czy działa zaraz po instalacji wersji 64bit (i graficznym skonfigurowaniu połączenia w panelu ustawień)?

P.S. Też przesiadam się z Mandrivy i miewam problemy z czymś bardziej zaawansowanym (i lepszym) ;)
psv
Beginner

Post autor: psv »

Dziadek pisze:
psv pisze:Nie miałem czasu czekać i zainstalowałem system 64 bitowy. Oczywiście działa neostrada :->
Witam serdecznie. Działa po wykonaniu powyższych poleceń opisanych przez kolegów, czy działa zaraz po instalacji wersji 64bit (i graficznym skonfigurowaniu połączenia w panelu ustawień)?

P.S. Też przesiadam się z Mandrivy i miewam problemy z czymś bardziej zaawansowanym (i lepszym) ]
Tak działa bez żadnych przeróbek od razu. A jak konfiguracja "graficznie" przebiega to nie wiem, bo ja modem w konsoli konfiguruję.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Konfiguracja w konsoli póki co jest dla mnie zbyt skomplikowana. Chyba sam zresztą wiesz jak to wygląda jak się ma wszystko podane "na tacy" w Mandrivie i przesiada się na coś bardziej skomplikowanego.

Znalazłem też pakiet NeoGui (http://lichota.net/~krzysiek/projects/n ... html#about), który teorytycznie jest dla Ubuntu, ale może pójdzie i pod Debianem ;) Z tego co widzę na forum ludzie mają problemy z Ubuneo. Próbował ktoś?

P.S. Mam Net24 na kablach TP
psv
Beginner

Chyba sam zresztą wiesz jak to wygląda jak się ma wszystko podane "na tacy" w Mandrivie i przesiada się na coś bardziej skomplikowanego.
W zasadzie tak, ale w Mandrivie modem też w konsoli konfigurowałem. Pare razy bawiłem się Ubuntu i tam rzeczywiście było śmiesznie proste skonfigurowanie modemu (ubuneo). Pomimo że miałem Mandrivę, jakoś lubię zabawę w konsoli (może mam to po doświadczeniach z DOS'em ;-) ;-) )
Konfiguracja w konsoli póki co jest dla mnie zbyt skomplikowana.
Opis zawarty w tym temacie jest wystarczająco dokładny, aby modem w konsoli skonfigurować. Tam zabrakło tylko, że należy też dodać pakiet ppp, który jest niezbędny. Brak jest go przynajmniej w netinstallu od razu po zainstalowaniu Etcha, z którego prawdopodobnie większość stawia system.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Mandriva to samo zło :P Neostrada na Debianie działa o niebo lepiej.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Tam zabrakło tylko, że należy też dodać pakiet ppp, który jest niezbędny.
pozwolę sobie użyć "mocy moda" i dopisać info o instalacji pakietu ppp.
(oczywiście zamieszczę stosowną informacje o tym że edytowałem ten opis).
psv
Beginner

domin_m pisze:Witam wszystkich

Właśnie zainstalowałem sobie debiana 4.0 (wersja netinstall) i probowałem uruchomic neostrade. Wszystko zrobiłem i jak chce wykonać polecenie

Kod: Zaznacz cały

pppd call neo dosteje :
 Plugin pppoatm.so loaded.
Kernel doesn't support ppp_generic - needed for PPPoATM
Co moge z tym zrobic zeby uruchomić neo??????
Też tak miałem, zdaje się, że po instalacji hotplug. A poza tym hotplug strasznie wydłuża start kompa (to pentium 200MHz). Teraz już nie instaluję pakietu hotplug i też działa. Po co mi on, jak i tak modem jest cały czas podłączony, a nic do komputera w czasie pracy nie podłączam.
grzegox

Post autor: grzegox »

U mnie również instalacja hotplug spowodowała ten sam problem. Być może dlatego, że z powodu zależności, aptitude wywalił mi udev - nie wiem. Ale jak zainstalowałem udev spowrotem, wywalając (purge) hotplug, pppoa załadowało mi się od razu wraz z restartem systemu. Jestem zielony w Linuxie :) Pozdrawiam
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Witam
Chciałem zainstalować neo według tego sposobu ale nie wyszło :(
Dwa problemy:
1) Teraz w GRUBIE mam tylko "Others system: No i podspodem jest windows"
Mysle że coś zrobiłem nie tak przy
[quate]apt-get install hotplug ppp[/quote]
Po wydaniu tej komendy była informacja że coś tam usunie (9 pakietów jakis)

2)czemu nie moge otworzyć ani kate ani kwrite ani innego edytora z poziomu root??? chodzi mi o moment gdzie muszęstworzyć:
/etc/ppp/peers/ne.
Ale głównie interesuje mnie 1 problem jutro zabieram sięza ponowną instalke systemu :( no ale nie chce by znowu cośtakiego mnie spotkało.
No dobra postawiłem system od nowa, ale boje się znów instalować neo:/ czy ktoś mi powie czemu przy próbie instalacji hotpluga, chce mi też odinstalować pakiety ba cały system praktycznie:/
ODPOWIEDZ