Zastanawiałem się, czy temat umieścić w tym dziale, czy w dziale Serwery, ale stwierdziłem, że to, że komputer służy za serwer nie ma wielkiego znaczenia. Na początku chciałbym zaznaczyć, że Debiana znam na tyle, żeby móc zainstalować system i go skonfigurować, ale ogólnie "ogarniam".
Do rzeczy. Mam problem z połączeniem się z siecią. Przez długi czas wszystko było w porządku, aż pewnego dnia po włączeniu serwera (mały domowy serwer, który służy mi tylko i wyłącznie do wymiany plików i programowania) nie mogłem się z nim połączyć. Przy którejś próbie uruchomienia moim oczom ukazał się jakiś komunikat (podłączyłem pod serwer monitor). Było późno, byłem zmęczony, więc serwer wyłączyłem. Jako, ze długo z serwera nie korzystałem dopiero po jakimś czasie uruchomiłem go ponownie. Przed uruchomieniem system wykonywał jakąś operację. Popełniłem wielki błąd, nie przeczytałem co jest wykonywane, liczyłem, że wszystko będzie okej, wyglądało to jak skanowanie po jakimś błędzie, ale nie dam sobie głowy uciąć. Po uruchomieniu się połączenia z serwerem nie było. Próbowałem sprawdzić co jest nie tak.
Kod: Zaznacz cały
maciek@maciek:~$ ping wp.pl
ping: unknown host wp.pl
Próbowałem szukać w Internecie porad, ale nie znalazłem nic sensownego. Etap reinstalacji Linuxa przy poważniejszym problemie mam już za sobą, więc postanowiłem napisać tutaj, byłbym wdzięczny za każdą poradę.