CUPS Protokó
CUPS Protokół LDP/LPR + PrintSerwer Problemy z wydrukami
Witam!
Mam pewien problem z wydrukami dokumentów z CUPS a mianowicie posiadam printserwer TP-LINK TL PS310U i podłączoną do niego drukarkę HP F4180. Jak to zwykle bywa użytkownicy linuksa nie mogą mieć łatwo co za tym idzie brak oprogramowania dla tego printserwera pod systemy unixowe. Zacząłem więc grzebać trochę po stronie producenta i doczytałem się że ten print serwer obsługuje protokół LPD/LPR więc od razu przystąpiłem do konfiguracji wg opisu ze strony producenta ładnie dodałem drukarkę do CUPS po czym próbuję cokolwiek wydrukować drukarka startuje jednak w CUPS w zadaniach mam komunikat "Spooling Job 0%" drukarka wciągnęła papier i nic się nie dzieje zostawiłem więc to tak na około 1h nie ruszając po czym sprawdziłem jeszcze raz w cups to proces z 0% skoczył do 30%. No przecież tak być nie może żebym przez 3 godziny czekał żeby wydrukować jeden dokument. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i zna jego rozwiązanie będę bardzo wdzięczny za pomoc
EDIT:
Zapomniałem dodać że ta sama drukarka podłączona po USB bezpośrednio do komputera drukuje i skanuje jak wściekła używając cały czas tego samego sterownika
Mam pewien problem z wydrukami dokumentów z CUPS a mianowicie posiadam printserwer TP-LINK TL PS310U i podłączoną do niego drukarkę HP F4180. Jak to zwykle bywa użytkownicy linuksa nie mogą mieć łatwo co za tym idzie brak oprogramowania dla tego printserwera pod systemy unixowe. Zacząłem więc grzebać trochę po stronie producenta i doczytałem się że ten print serwer obsługuje protokół LPD/LPR więc od razu przystąpiłem do konfiguracji wg opisu ze strony producenta ładnie dodałem drukarkę do CUPS po czym próbuję cokolwiek wydrukować drukarka startuje jednak w CUPS w zadaniach mam komunikat "Spooling Job 0%" drukarka wciągnęła papier i nic się nie dzieje zostawiłem więc to tak na około 1h nie ruszając po czym sprawdziłem jeszcze raz w cups to proces z 0% skoczył do 30%. No przecież tak być nie może żebym przez 3 godziny czekał żeby wydrukować jeden dokument. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i zna jego rozwiązanie będę bardzo wdzięczny za pomoc
EDIT:
Zapomniałem dodać że ta sama drukarka podłączona po USB bezpośrednio do komputera drukuje i skanuje jak wściekła używając cały czas tego samego sterownika
Zerknij może jeszcze czy masz ustawioną drukarkę jako domyślną w systemie:
Ja się bujałem kupę czasu z podobnym tematem. Polecenie lpr 'puszczało' wydruki gdzieś w kosmos, aż doczytałem, że trzeba ustawić daną drukarkę jako domyślną w systemie (najprościej to zrobić w panelu web CUPSa).
Kod: Zaznacz cały
lpstat -p -d
Kod: Zaznacz cały
kodama@debian:~$ lpstat -p -d
printer HP_LaserJet_1010 is idle. enabled since śro, 8 sty 2014, 18:55:49
printer PDF is idle. enabled since pon, 30 gru 2013, 16:47:57
system default destination: HP_LaserJet_1010
Tu akurat z obsługą łindołsa ani oczywiście linuksa nie będzie żadnego problemu, tylko korporacyjne softy zapominają dosyć często o użytkownikach innych systemów niż ten słuszny..." pisze:Powiem szczerze że nie patrzyłem ale wolałbym tego nie robić gdyż z tego printserwera korzystają także kompy z winshitem a do winshita oprogramowanie jest i działa
Pytanie czy chce ci się szukać, jeżeli jest taka możliwość to samo wgranie zajmuje chwilę i można się cieszyć pełną funkcjonalnością, swoją drogą nie mam pojęcia czemu ładują te swoje dziurawe, zamknięte firmwary skoro otwarte są o niebo lepsze i funkcjonalniejsze.
No nic jak nie dasz rady ogarnąć normalnym sposobem, zawsze możesz poszperać a nóż da się wgrać coś na bazie linuksa