Darmowy pakiet Office kompatybilny z Microsoft Office
Darmowy pakiet Office kompatybilny z Microsoft Office
Witam, szukam pakietu Office który będzie otwierał dokumenty .doc .docx tak jak zapisano je w Microsoft Office.
Wszyscy wiemy że LibreOffice przesuwa tekst i jest to trochę denerwujące jeżeli dokument ma kilkadziesiąt stron.
Jest kilka pakietów LibreOffice, OpenOffice, Apache OpenOffice, i jeszcze jakiś Polski OpenOffice. Szczerze nie chce mi się wszystkich instalować i sprawdzać który otwiera identycznie dlatego pytam czy spotkaliście się z jakimś darmowym odpowiednikiem który otwierał by dokumenty bez przesunięć tekstu.
Wszyscy wiemy że LibreOffice przesuwa tekst i jest to trochę denerwujące jeżeli dokument ma kilkadziesiąt stron.
Jest kilka pakietów LibreOffice, OpenOffice, Apache OpenOffice, i jeszcze jakiś Polski OpenOffice. Szczerze nie chce mi się wszystkich instalować i sprawdzać który otwiera identycznie dlatego pytam czy spotkaliście się z jakimś darmowym odpowiednikiem który otwierał by dokumenty bez przesunięć tekstu.
- LordRuthwen
- Moderator
threads/29862-alternatywy-dla-microsoft-word
Dodane: różnie z tym bywa, darmowych pakietów jest kilka i różnie sobie radzą z formatami od MS.
Dodane: różnie z tym bywa, darmowych pakietów jest kilka i różnie sobie radzą z formatami od MS.
Testowałem wszystkie pakiety o których piszesz nie zdarzyło się żeby wszystkie były w 100% kompatybilne. U mnie najlepiej sprawdza się LibreOffice i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie wiem czy wiesz ale Office od Microsoftu mam możliwość korzystanie z formatów ODF (tj zapis/odczyt). Ja jeżeli potrzebowałem otworzyć taki dokument to prosiłem aby ktoś go zapisał w takim formacie i miałem z głowy
1. Zainstalowałem najnowsza wersję LibreOffice i narazie nie widze zeby tekst się rozjeżdżał.
2. Cytat z Wikipedii
2. Cytat z Wikipedii
O .odf nie wiedziałem.OpenDocument (znany również jako ODF oraz ISO/IEC 26300, pełna nazwa: Open Document Format for Office Applications) to otwarty standard ISO formatu plików pakietów biurowych. Obejmuje dokumenty tekstowe, arkusze kalkulacyjne, wykresy i prezentacje multimedialne. Pierwsza wersja formatu bazowała na XML-owym formacie pakietu OpenOffice.org. Obecnie OpenDocument jest rozwijany przez niezależną organizację OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards).
-
- Beginner
W przyadku dużych i złożonych dokumentów jest problem z kompatybilnością. Czasami, ale nie zawsze. Generalnie im więcej funkcji MSO zostało użytych w danym dokumencie, tym większa szansa, że zacznie się krzaczyć.
Jeżeli sam piszesz: rób to od początku w LibreOffice.
jeżeli potrzebne oprogramowanie do matematyki: no to LaTeX.
w przypadku gdy dużo osób na około korzysta z MSO, to można próbować z Wine/PlayOnLinux. Część osób od lat korzysta z MSO na Linuxie, własnie w ten sposób, i nie ma podobno większej różnicy... ale spotkałem się też z problemem, że nie da się tego normalnie zainstalować (w wersji MSO 2010, bo wcześniejsze chodzą normalnie).
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... ion&iId=31
niestety rating na Wine jest bardzo niski, co oznacza, że są problemy z tą aplikacją.
Jeżeli sam piszesz: rób to od początku w LibreOffice.
jeżeli potrzebne oprogramowanie do matematyki: no to LaTeX.
w przypadku gdy dużo osób na około korzysta z MSO, to można próbować z Wine/PlayOnLinux. Część osób od lat korzysta z MSO na Linuxie, własnie w ten sposób, i nie ma podobno większej różnicy... ale spotkałem się też z problemem, że nie da się tego normalnie zainstalować (w wersji MSO 2010, bo wcześniejsze chodzą normalnie).
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... ion&iId=31
niestety rating na Wine jest bardzo niski, co oznacza, że są problemy z tą aplikacją.
U mnie nigdy tak się nie działo a miałem do czynienia z plikami zawierającymi nawet 100 stron i więcej...klavierkrk pisze:W przyadku dużych i złożonych dokumentów jest problem z kompatybilnością. Czasami, ale nie zawsze. Generalnie im więcej funkcji MSO zostało użytych w danym dokumencie, tym większa szansa, że zacznie się krzaczyć.(...)
Ja osobiście przez 2 lata nauki w szkole Policealnej przebywając w internacie spotykałem się z dziesiątkami notatek wykonanych chyba we wszystkich możliwych MS. Office'ach mam tu na myśli 2003,XP,2007,2010 i w żadnym nie spotkałem się z rozjeżdżaniem tekstu/tabelek/wykresów itp. natomiast skrypt w VBA do obliczania Faktury w pliku pochodzącym z Excel 2007 bezbłędnie działał. Tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia przy otwieraniu dokumentów tworzonych w MS. Office w LibreOffice. Możliwe, że takie bęłedy powstawały w starszych wersjach OpenOffice nie LibreOffice.