Witam, Mam jeszcze jeden problem. Chcę zainstalować Adobe Reader, ściągnąłem go do pobieralni. Jako root wpisałem polecenie (za podręcznikiem Kaki) dpkg-i/adres/nazwa_pliku i nic się nie slało. Tak samo, będąc w katalogu pobieralni (korzystając z mc) wpisałem dpkg-i/nazwa pliku i też nic się stało. Pewnie czytając Podręcznik Kaki powinienem jeszcze wiedzieć coś więcej, bo nie wszystko działa co jest w tym podręczniku wpisane (przynajmniej u mnie)
A jaki mam szystem 32 bitowy czy 64 bitowy? Adobe Readera nie ma dla 64 bitowych systemów.
Zainstaluj lepiej evince-gtk , który jest bardzo dobrym, lekkim , konfigurowanym i fajnym czytnikiem pdf dla Debiana.
" dpkg-i/nazwa " po dpkg jest spacja potem jest dopiero -i a potem nazwa prgramu . I wcale nie musisz podawać pełnej ścieżki jeśli znajdziesz się w tym samym katalogu co ta paczka. Oczywiście instalacja przeprowadzona jako root
Coś jest chyba nie tak u mnie. Próbowałem zainstalować evince-gtk jak radziłeś, ale mi się nie udało. Próbowałem na 2 sposoby
1. Będąc w katalogu (za pomocą mc) do którego pobrałem program wpisałem dpkg -i pełna nazwa programu
2. będąc w terminalu wpisałem dpkg -i evince-gtk
evince jest w repozytorium, nie musisz instalować go ręcznie. Użyj menedżera pakietów, np. aptitude lub synaptic. Co do ręcznego instalowania przez dpkg, to musisz podać nazwę pliku do którego się odnosisz. Graficznie można to zrobić za pomocą gdebi o ile mnie pamięć nie myli.