[+] Java nie dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Gwoli wyjaśnienia, wpis zrobiłem, żeby pomóc innym szukającym rozwiązania, oraz żeby sprawdzić czy przypadkiem nie ma lepszego.
Wątpię żeby komukolwiek się to przydało.
Wpis jest tak chaotyczny, że trzy razy pod rząd czytam co napisałeś i nie mogę dojść co chcesz dokładnie uzyskać i jakom metodą.
Zainstalowałeś jakąś javę, nie wiadomo skąd ta java i jaką metodą ją instalowałeś, jakiegoś dowiązania nie ma. itd (prawie zero konkretów).
Teraz pokazujesz że masz zainstalowaną otwartą javę, a jednocześnie robiłeś dowiązania do: /usr/local/bin/... .
Skąd ta java?
W jaki sposób zainstalowana.

Ps.: Zamiast odkrywać koło na nowo sprawdź najprostsze rozwiązanie, tzn. dla tej otwartej javy doinstaluj wtyczkę (plugin) do przeglądarek internetowych umożliwiającą wykonywanie apletów javy.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

nie używam javy w przeglądarkach, ale zamontowanie tego ustrojstwa w taki sposób trwa niecałą minutę także nie widzę nawet problemu z wymianą co jakiś czas na aktualną wersję jak takowa wychodzi... entries/269-instalacja-javy
Andrzej70
Beginner

Post autor: Andrzej70 »

saturno pisze:Wątpię żeby komukolwiek się to przydało.
Wpis jest tak chaotyczny, że trzy razy pod rząd czytam co napisałeś i nie mogę dojść co chcesz dokładnie uzyskać i jakom metodą.
Zainstalowałeś jakąś javę, nie wiadomo skąd ta java i jaką metodą ją instalowałeś, jakiegoś dowiązania nie ma. itd (prawie zero konkretów).
Teraz pokazujesz że masz zainstalowaną otwartą javę, a jednocześnie robiłeś dowiązania do: /usr/local/bin/... .
Skąd ta java?
W jaki sposób zainstalowana.

Ps.: Zamiast odkrywać koło na nowo sprawdź najprostsze rozwiązanie, tzn. dla tej otwartej javy doinstaluj wtyczkę (plugin) do przeglądarek internetowych umożliwiającą wykonywanie apletów javy.
Saturno, zerknij do mojego pierwszego wpisu, który skrytykowałeś, przeczytaj ze zrozumieniem i kliknij na link do rozwiązania, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. Jest tam też info na samym początku, że mam otwartą javę, więc nie jest tak jak napisałeś "Teraz pokazujesz że masz zainstalowaną otwartą javę".
W drugim wpisie podałem konkretnie jaką mam wersję, żeby osoba pomagająca mi znaleźć plugin w repo, miała łatwiej :)

Z tego co zrozumiałem, instalując Debiana otrzymujemy środowisko uruchomieniowe java wraz z pluginem do przeglądarki www. Ponieważ z systemem dostarczana jest przeglądarka Iceveasel, to w niej plugin działa od razu, gdyż najwyraźniej twórcy systemu o to zadbali. Chcąc korzystać z innych przeglądarek, musimy im pokazać gdzie mają ten plugin na dysku za pomocą dowiązania w katalogu plugins. Nie wiedząc o tym, ściągnąłem plugin z java.com i sam zrobiłem dowiązanie do niego.

I tu wielka prośba do Rafal_F - napisałeś, że plugin jest dostarczany razem z javą. Proszę o info gdzie on się znajduje dokładnie i jak się nazywa plik do którego trzeba zrobić dowiązanie z katalogu plugins w przeglądarce www. Ta informacja pozwoli mi:
-zrobić dowiązanie do pluginu z repo,
-skasować ściągnięty dodatkowo i już niepotrzebny plugin
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Od kiedy to: znalazłem rozwiązanie na stronie ... jest tożsame z: zastosowałem rozwiązanie znalezione na stronie ... :icon5: :mad:
http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

Dodatkowo problem polega na tym że do jednego wora (plugin) ładujesz różne rzeczy: środowisko uruchomieniowe javy // wtyczka do przeglądarki internetowej - w otwartej javie (program-pakiet) // plugin w zamkniętej javie (biblioteka) // dowiązanie - informacja dla przeglądarek gdzie szukać plugina zamkniętej javy.
-zrobić dowiązanie do pluginu z repo,
W repozytorium jest tylko otwarta java.
Do niej nie trzeba robić żadnych dowiązań.
Wystarczy zainstalować wtyczkę do przeglądarki internetowej (pakiet) o czym już kilka razy pisałem w tym wątku.

Kod: Zaznacz cały

icedtea-6-plugin icedtea-7-plugin
Zależnie od wersji javy zainstaluj któryś z powyższych.
-skasować ściągnięty dodatkowo i już niepotrzebny plugin
Środowisko uruchomieniowe javy to jest całość.
Podobnie jak w przypadku odinstalowywania pakietów nie usuwa się pojedynczych plików tylko całość.
Dlatego usuń cały katalog (zamkniętej) javy, a dla porządku możesz usunąć również dowiązanie do pluginu.
Jeśli miałbyś kłopoty z usuwaniem, to pokaż wynik:
Jako root:

Kod: Zaznacz cały

updatedb && cd / && locate libnpjp2.so
Andrzej70
Beginner

Post autor: Andrzej70 »

Po pierwsze nie ładuję nic do jednego wora. Niestety w rozwiązaniu autor najpierw pisze o instalacji pluginu i jak zwróciłeś uwagę, to przyjrzałem się dokładnie rozwiązaniu i faktycznie chyba ściągnąłem środowisko wraz z pluginem. Nie moja wina, że opis raz mówi o pluginie a drugi raz o całym środowisku. Ja byłem przekonany, że ściągnąłem i zainstalowałem sam plugin (i nie mylę też słowa plugin ze słowem plik :-).

Saturno wdzięczny ci jestem za info jak się nazywa plugin w debianie (wcześniej podawałeś jakieś inne nazwy albo wcale). Reszta wpisu jest dziwna - namęczyłeś się, żeby mi tłumaczyć rzeczy dla mnie oczywiste, sądząc po tym, że sobie sam tą zamkniętą javę ściągnąłem, zainstalowałem i dowiązałem :)
Szkoda, że nie poświęciłeś tego czasu na podanie konkretnej wersji wtyczki. bo wersję javy podałem. Zdecydowałem, że zainstaluję tę z nr 7, bo rzuciłem okiem na opis https://packages.debian.org/wheezy/icedtea-7-plugin i nic nie znalazłem na temat wersji javy.
Mógłbym wypunktować Ci "brak precyzji" w kilku miejscach, począwszy od tego, że te wtyczki, których nazwy podałeś, są jednak w repo. Ale w umiem zwalczyć pokusę, bo rozumiem, że tu trzeba pisać na temat, a nie urządzać "pyskówkę". Dla mnie temat zakończony, chyba, że coś się nie uda.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Ponieważ plugin korzysta ze środowiska. W związku z tym musisz zainstalować obydwa. W standardowej javie plugin jest częścią środowiska i jest to kwestia skopiowania/utworzenia dowiązania do jednego pliku.

Jak można przeczytać na liście zależności pakietu icedtea-7-plugin:
https://packages.debian.org/wheezy/icedtea-7-plugin pisze:dep: openjdk-7-jre
OpenJDK, środowisko uruchomieniowe Java używające Hotspot JIT
W związku z tym jak tego nie posiadasz, to zostanie zainstalowany automatycznie.

Co do wersji, numerki w nazwach są chyba oczywiste, jest to wersja 7.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Ja mam pytanie. Jak włączyć wtyczkę java w przeglądarce Chrome? Wszystkich juz poradników naczytałem się i w ogóle i nic nie działa. Ani ręczne instalowanie javy w /opt ani kopiowanie tego jednego pliku wtyczki libnpjp2.so do katalogu plugins zrobionego w katalogu przeglądarki chrome ani nic... pomożecie?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

nie nada..chrome porzuciło NPAPI, żadnych wtyczek w tym standardzie już nie użyjesz na chrome/chromium linuksowym..hahah zawsze mówiłem, że korporacje to zuo wcielone..;>
ODPOWIEDZ