[+] QT i C++ w Linux Par
[+] QT i C++ w Linux Parę pytań.
Witam
Zaczynam swoją przygodę w linuxie z programowaniem w C++. Chciałbym się dowiedzieć jak poprawnie skonfigurować kompilatory w QT Creatorze. Mam zainstalowane GCC 4.7 Podałem ścieżkę w zakładce budowanie /usr/bin ,jednak dalej nie można skompilować najprostszego programu. Z tego co podejrzałem to w WIN7 mam ich kilka na liście Migwg, GCC i jeszcze parę innych. Jak to zrobić w linuxie?
Zaczynam swoją przygodę w linuxie z programowaniem w C++. Chciałbym się dowiedzieć jak poprawnie skonfigurować kompilatory w QT Creatorze. Mam zainstalowane GCC 4.7 Podałem ścieżkę w zakładce budowanie /usr/bin ,jednak dalej nie można skompilować najprostszego programu. Z tego co podejrzałem to w WIN7 mam ich kilka na liście Migwg, GCC i jeszcze parę innych. Jak to zrobić w linuxie?
Zapoznaj się z tym: http://qt-project.org/doc/qtcreator-2.7 ... hains.html
Jak nie pomoże opisz co się dzieje gdy próbujesz skompilować program.
Jak nie pomoże opisz co się dzieje gdy próbujesz skompilować program.
Jaka wersja Creatora? Musisz też mieć zainstalowane Qt jeżeli zainstalowałeś tylko Qt Creatora.
Najlepiej ściągnij wszystko ze strony projektu i zainstaluj w folderze /opt, nie korzystaj z pakietów w repo są przestarzałe.
Następnie (korzystam z systemu w języku angielskim) odpal Qt Creatora, kliknij w projekty > manage kits > qt versions dodaj
ścieżkę do Qt (np. /opt/qt4.8.4/bin/qmake).
Następnie dodaj ścieżkę do gcc w zakładce kompilatory.
Na koniec w zakładce "kits" musisz utworzyć odpowiedni zestaw ustawień - kombinacje Qt i GCC, nazwij go jak chcesz, wybierz wersję qt i gcc z list
rozwijanych, zapisz, otwórz projekt wybierz zestaw, skompiluj.
Najlepiej ściągnij wszystko ze strony projektu i zainstaluj w folderze /opt, nie korzystaj z pakietów w repo są przestarzałe.
Następnie (korzystam z systemu w języku angielskim) odpal Qt Creatora, kliknij w projekty > manage kits > qt versions dodaj
ścieżkę do Qt (np. /opt/qt4.8.4/bin/qmake).
Następnie dodaj ścieżkę do gcc w zakładce kompilatory.
Na koniec w zakładce "kits" musisz utworzyć odpowiedni zestaw ustawień - kombinacje Qt i GCC, nazwij go jak chcesz, wybierz wersję qt i gcc z list
rozwijanych, zapisz, otwórz projekt wybierz zestaw, skompiluj.
Mam zainstalowane właśnie ze strony projektu
Wybieram kompilator MinGW
Podaje ścieżkę do qmake
ale dalej bład
błąd: Do budowy Qt Creator wymaga ustawionego kompilatora. Skonfiguruj go w opcjach zestawu narzędzi.
ps jest w linux komenda która wyszukuje gdzie zainstalowany jest dany program? Poszukałbym gcc jeszcze.
Kod: Zaznacz cały
Qt Creator 3.0.1
Bazujący na Qt 5.2.1 (GCC 4.6.1, 32 bitowy)
Built on Jan 31 2014 at 05:10:58
Podaje ścieżkę do qmake
/home/usr/Qt5.2.1/5.2.1/gcc/bin/qmake
błąd: Do budowy Qt Creator wymaga ustawionego kompilatora. Skonfiguruj go w opcjach zestawu narzędzi.
ps jest w linux komenda która wyszukuje gdzie zainstalowany jest dany program? Poszukałbym gcc jeszcze.
-
@Rafal_F może w tej chwili owszem wersje "nadążają" za tymi z qt-project jednak nie zawsze tak się dzieje.
Jako aktywny programista C/C++ nie zalecam stosowania bibliotek Qt z repozytorium z prostej przyczyny - nie wiesz z jakimi opcjami zostały skompilowane.
Dla początkującego w sumie nie ma to większego znaczenia, gorzej jak realizujesz już jakiś projekt i na pewnym etapie okazuje się że wersja Qt,
której używasz nie ma wkompilowanej danej opcji.
W tej sytuacji i tak skończysz na ściąganiu bibliotek ze strony więc lepiej zaoszczędzić trochę czasu i nerwów korzystając z możliwie najnowszej wersji
udostępnionej przez twórcę oprogramowania.
@FunLnx
W debianie masz gcc, możesz też zainstalować clanga'a.
Ścieżka do kompilatora C++ GCC to w debianie: /usr/bin/g++.
Jako aktywny programista C/C++ nie zalecam stosowania bibliotek Qt z repozytorium z prostej przyczyny - nie wiesz z jakimi opcjami zostały skompilowane.
Dla początkującego w sumie nie ma to większego znaczenia, gorzej jak realizujesz już jakiś projekt i na pewnym etapie okazuje się że wersja Qt,
której używasz nie ma wkompilowanej danej opcji.
W tej sytuacji i tak skończysz na ściąganiu bibliotek ze strony więc lepiej zaoszczędzić trochę czasu i nerwów korzystając z możliwie najnowszej wersji
udostępnionej przez twórcę oprogramowania.
@FunLnx
Kompilator MinGW nie jest czasami pod Windows - "Minimalist GNU for Windows".Wybieram kompilator MinGW
W debianie masz gcc, możesz też zainstalować clanga'a.
Ścieżka do kompilatora C++ GCC to w debianie: /usr/bin/g++.
ehhh
W kompilatorach podałem ścieżki
oraz
Dalej ten sam błąd. Wczoraj pobrałem jeszcze gcc mingw32, ale nie widzę go w usr/bin
W komunikatach kompilatora dostaje dodatkowo
Dodam, że testuje to na zwykłym projekcie C++ nie używającym QT
[/color]
W kompilatorach podałem ścieżki
/usr/bin/g++-4.6
/usr/bin/gcc-4.7
W komunikatach kompilatora dostaje dodatkowo
[color=#AA0000]11:28:57: Nie można uruchomić procesu "make"[/color][color=#aa0000]Błąd podczas budowania / instalowania projektu nienazwany2 (zestaw narzędzi: Desktop Qt 5.2.1 GCC 32bit)[/color]
[color=#aa0000]Podczas wykonywania kroku "Make"
[/color]