Postanowiłem go napisać, bo sam miałem problemy z polonizacją, na początku mojej zabawy z tym systemem, to co znalazłem na necie nie było za bardzo dla mnie jasne.
Opis ten działa na Etchu i Sidzie, ale powinien też działać na Lennym (przyszłej testowej/stabilnej wersji Debiana).
----------==========----------
Edycja:
Jeśli dopiero zainstalowałeś Debiana Etch/Lenny, to najprawdopodobniej już jest właściwie spolonizowany i jeśli nie widzisz by było inaczej, to nie próbuj go jeszcze raz polonizować - nie ma sensu. Natomiast jeśli masz problemy z tym, to zapraszam do dalszej lektury.
Jeśli dopiero zainstalowałeś Debiana i nie masz polskich znaczków (tylko „krzaczki”), lub coś się posypało i zniknęły polskie znaczki, lub cokolwiek innego to Debiana możesz spolonizować za pomocą tego opisu.
Nie chcę przynudzać, więc zaczynamy:
Najlepiej jeśli jeśli polonizacje będziemy przeprowadzać w pierwszej konsoli (Ctrl + Alt + F1) i z wyłączonymi X-ami, ponieważ zdarza się, że rekonfiguracja pakietów fonty i locales w X-ach "świruje".
Najpierw instalujemy potrzebne paczki (jako root):
Kod: Zaznacz cały
aptitude update
aptitude install fonty locales console-common manpages-pl msttcorefonts ttf-dejavu xfonts-biznet*
fonty - pakiet zawierający kodowania europejskich znaków
locales - biblioteka zawierająca dane lokalizujące
console-common - paczka zawierająca różne układy klawiatury
manpages-pl - paczka zawierająca manuale po polsku (opcjonalnie)
msttcorefonts - paczka zawierająca fonty od MS
ttf-dejavu - zbiór europejskich czcionek
xfonts-biznet* - czcionki o kodowaniu iso-8859-2 (to samo co ttf-dejavu)
Jeśli chodzi o czcionki to masz do wyboru ttf-dejavu i xfonts-biznet*, sam zdecyduj które zainstalować, chociaż możesz zainstalować obie paczki, a potem je sobie sprawdzić.
Teraz po zainstalowaniu powinny wyskoczyć okna konfiguracyjne, jeśli nie, możesz je wywołać poleceniem:
dpkg-reconfigure nazwa_pakietu
Opis konfiguracji zacznę od fonty:
dpkg-reconfigure fonty
potem przy pytaniu o restart konsoli dajemy Tak
Następnie konfigurujemy locales:
dpkg-reconfigure locales
potem jako domyślne wybieramy pl_PL i enter
Reszta pakietów nie powinna zadawać pytań odnośnie konfiguracji (przynajmniej u mnie nie zadawała).
Jeśli z jakiś względów nie masz polskich fontów to spróbuj jeszcze raz rekonfigurować fonty (dpkg-reconfigure fonty) i locales (dpkg-reconfigure locales), w takiej kolejności, bo jeśli zmienisz kolejność, polskich fontów nie będziesz miał (u mnie były niemieckie „krzaczki”), po prostu najpierw musisz wybrać kodowanie europejskie, a potem polskie znaczki.
Aby spolonizować KDE należy zainstalować paczkę kde-i18n-pl:
aptitude install kde-i18n-pl
Zostały jeszcze programy w X-ach, ale po zainstalowaniu wcześniej napisanych czcionek (ttf-dejavu i xfonts-biznet*), to one powinny załatwić sprawę, jeśli jednak tak nie jest, to musisz poszukać (np. w KDE w centrum sterowania, itp.) i zmienić czcionkę (lub kodowanie) na taką, która obsługuje polskie znaczki (czyli na jakąś z tych które wcześniej podałem. Jeżeli brak polskich fontów tylko w jakimś programie, to zmień czcionkę tylko w tym programie.
W aplikacjach korzystających z QT (większość aplikacji pod KDE), możesz jeszcze zmienić czcionki poprzez qtconfig, w tym celu instalujemy qt3-qtconfig:
aptitude install qt3-qtconfig
qtconfig
Jeżeli system wyświetla polskie znaczki, ale nie możesz ich wpisywać, to problem leży najprawdopodobniej po stronie źle wprowadzonego układu klawiatury. Możesz to zmienić poprzez rekonfigurację xserver-xorg
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Lub edytować sekcje InputDevice w pliku /etc/X11/xorg.conf, na analogiczną do tej:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie dotyczące tego tekstu, będę bardzo wdzięczny
aloha
--------------------------------------------------------------------------------------------
Powerade by GNU/Linux, and some fun
Artykuł na licencji: GNU Free Documentation License