Internet z wlan do eth
Znalazłem w końcu trochę czasu i posiedziałem nad IPTABLES i niby wszystko działa (tzn pakiety są przekazywane pomiędzy eth0 a ppp0 po porcie 80), ale mimo wszystko nie mogłem połączyć się "z miasta" przez modem z aero2 do mojego urządzenia pod eth0. Po rozmowie z wujkiem google okazuje się że.. polscy operatorzy komórkowi blokują połączenia przychodzące, tzn z modemu mogę puścić ping na jakiś adres, ale z jakiegoś adresu nie mogę puścić pingu na aero2. Podobnie jest np z internetem PLAY (sprawdzałem). Czyli mój plan na zdalne zarządzanie np kamerą ip poprzez Malinkowe PI i modem usb z aero legł w gruzach.. i wydaje się że jedyną możliwością jest stworzenie VPNu i podłączenie modemu do VPN.. ale to wiąże się ze stratą transmisji (i tak już słabą).. Chyba że macie jakiś lepszy pomysł na ominięcie tego.Ps. Zastanawiam się czy jest możliwe użycie/napisanie jakiegoś skryptu/programu który działałby na rasppbery PI z modemem i to on nawiązywałby połączenie z jakimś znanym mu adresem. Może wtedy, gdy zostanie nawiązane połączenie przez aero2 będzie możliwa wymiana pakietów. Tylko jak to zrobić w przeglądarce? (interesuje mnie port 80 i coś w stylu serwera www)Ps2. Podobno można zwrócić się do swojego dostawcy internetu o globalne IP i brak tego typu ograniczeń, ale to pewnie wiąże się z dodatkowymi opłatami..
-
Hej,
A tak przy okazji pochwalę się obudową pod Udoo :P[CENTER] [/CENTER]
No tak Aero2 ma to do siebie, to dlatego ze darmowy najprawdopodobniej, nie posiada publicznego Ip i z zewnątrz się nie da dostać ale dziwne ze Ci HatiDeb nie działa na Play-u mi śmiga jedyny ból to 20 zł miesięcznie http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/HatiDeb pisze:....nie mogłem połączyć się "z miasta" przez modem z aero2 do mojego urządzenia pod eth0....
A tak przy okazji pochwalę się obudową pod Udoo :P[CENTER] [/CENTER]
-
-
Tak sam zrobiłem obudowę. Ja do mojego Udoo Quad (http://shop.udoo.org/eu/product/udoo-quad.html) zamówiłem już 15,6 cala dotykowy ,a wracając do tematu VPN też nie zadziała na aero2.