Stable na desktopie

Wszystko Off Topic
pali

Post autor: pali »

parrotlarch pisze:Jak na razie jedyna rzecz której potrzebuje, a nie ma jej w repo, to ntfs-3g. Korzystał już ktoś? Jak się sprawuje?.
Uzywam backportow, polecam wszystko jest OK, chociaz czasem trzeba sie potrucic o kompilacje czegos ze zrodel gdy chce sie jeszcze nowsza wersje softu.
A co do ntfs-3g sa paczki dla Etcha, niby smiga ale obciaza system. Nie jest to do codziennej pracy przy ntfsie. Do samego ogladania filmu czy sluchania muzyki to wystarczy ale nie do zapisu wiekszych ilosci, obrobki danych czy cokolwiek. Kiedys testowalem natywne drivery do ntfs ale bylo jeszcze gorzej.
Ale jak juz ktos chce pracowac codziennie na Debianie to zdecydowanie lepiej jest zrobic wieksza partycje ext3,czy tam raiserfs. Szybko, lepszy journaling no i nie ma problemow z zerowaniem dziennikow na ntfs i chkdskiem po niespodziewanym restarcie czy tam zwisie na windzie. Bo nie idzie zamontowac partycji po takim zdarzeniu.Chociaz moze to tylko moje problemy sa z hardwarem.
Sam juz zostawilem sobie tylko 10gb na winde a 230gb pod Debiana ;D
Zawsze Twoj znajomy moze wrzucic drivera pod winde do ext3 i bedzie mial dostep z windowsa do zasobow.Na obecna chwile dla mnie to jest najlepsze rozwiazanie,

pozdrawiam
pali
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

On używa linuxa na codzień. Dostęp do partycji windowsa potrzebny mu chyba tylko po to, żeby wrzucić tam gierkę którą ściągnie pod linuxem (a windows służy mu wyłącznie do grania). Do tej pory miał dysk z windowsem podzielony na pół i jedną partycję w fat32, żeby na nią wrzucać dane spod linuxa. Skoro ten ntfs-3g nie działa z backportów rewelacyjnie, to może lepiej, żeby pozostał przy obecnym rozwiązaniu.

A o sterowniku do ext3 dla windy pierwsze słyszę i przekażę, bo to bomba pomysł.

[ Dodano: 2007-06-12, 13:11 ]
P.S. Przez to całe gadanie o Etchu sam się na niego napaliłem. Hmmm...moze za jakiś miesiąc, bo szykują mi się zmiany w kompie.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

parrotlarch pisze:A o sterowniku do ext3 dla windy pierwsze słyszę i przekażę, bo to bomba pomysł.
jaSS w moim temacie o trzymaniu kopii bezpieczeństwa z fat32 na ext3 podał mi taki link: www.fs-driver.org. Nie instalowałem tego, bo mi odpowiada taka sytuacja, że winda nie widzi ext3, ale wygląda to bardzo solidnie. Zawsze jest jeszcze wtyczka do total commandera (na szybko znalazłem ją tutaj)
drupi

Post autor: drupi »

Total Commander Power Pack jest dobrym rozwiazaniem dla osób, które chcą mieć dostęp do partycji linuksowych.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

drupi pisze:Total Commander Power Pack jest dobrym rozwiazaniem dla osób, które chcą mieć dostęp do partycji linuksowych.
TC Power Pack to było dla mnie w windowsie jedno z podstawowych narzędzi !! Ale rozumiem, że mimo wszystko trzeba mieć ten sterownik zainstalowany...czy Power pack go już dostarcza?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Jeżeli masz tą wtyczkę do TC (która jest chyba też w Power packu) to nie musisz mieć tego sterownika stąd zainstalowanego. Ten sterownik daje Ci możliwość dostępu do partycji linuxowej z explorera windowsowego.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Ok teraz we własnym imieniu mówię, bo mam Etcha.

Musiałem stawiać system, a że nie mam płytki z Lennym to stanął Etch i na razie nie będę upgrade'u robił. Zobaczymy jak będzie, bo na razie jest bomba.

Mam takie pytanko. Czy ma ktoś sources.list wpis takiego repo, które ma w nazwie "proposed-updates"? Znalazłem to gdzieś (chyba na stronie Debiana, bo inaczej bym nie dodawał) i nie mogę teraz na to trafić. Zaktualizowało mi się z niego kilka rzeczy, ale na wszelki wypadek je teraz zahaszowałem. Czy to jest pewne repo, czy lepiej sobie odpuścić?
psv
Beginner

Post autor: psv »

A ja ze swej strony powiem, że teraz na laptopie mam stable i za dużej różnicy w porównaniu do lenny nie ma.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

A ja ze swej strony powiem, że teraz na laptopie mam stable i za dużej różnicy w porównaniu do lenny nie ma.
jeszcze nie ma, bo niedawno był wydany jako stablny, ale zobaczysz co będzie za perę miesięcy.
ale gdy jeszcze na początku roku Etch był testowy a Sarge stabilny, to można było obaczyć kolosalną różnicę.
psv
Beginner

Post autor: psv »

Może źle się wyraziłem. Wiem, że za jakiś czas tak będzie, chodziło mi oto, że w chwili obecnej jest mała różnica, ale z czasem zapewne sie to zmieni.
ODPOWIEDZ