Po postawieniu na nogi mojego upragnionego gnome3 wydawało się wszystko okej na pierwszy rzut oka jednak są problemy.
Cały dzień spędziłem dzisiaj na googlowaniu od rana i nic sensowniejszego co by przyniosło pozytywne rezultaty nie znalazlem. Mam obecnie zainstalowane dwa środowiska graficzne. Problemy opiszę niżej.
1. Brak możliwości zmiany tapety w gnomie. Gdy wchodze w ustawienia i klikam w TŁO to po chwili jest taki błysk tego okna z wyborem i nic poza tym. Próbowałem różnych sposobów i zainstalowałem gnome-tweak-tool, w którym również nie mam możliwości zmiany tapety a raczej wyboru motywu powłoki(załączam screena). Z pozycji drugiego użytkownika jest tak samo.
2. Drugim problemem jest brak możliwości minimalizacji okna co widać na załączonym zdjeciu z punktu pierwszego. Również probowałem się doszukać ale nie znalazłem, jedynie systemowa konfiguracja okien i operacji po np. dwukrotnym kliknięciu w nie.
3. Trzecim problemem jaki mnie napotkał jest wizualizacja jasności ekranu a raczej wszystkich klawiszy funkcyjnych, które niestety nie działają poza kontrolą głośności. Jeśli korzystam ze środowiska KDE to wygląda to w ten sposób, że wizualizacja działa ale ekran ani nie przygasa ani się nie rozjaśnia. Natomiast w gnomie wizualizacja raz zadziała, raz nie a i tak z jasnością ekranu się nic nie dzieje. To samo dotyczy caps locka, działa lecz nie wyświetla tego na ekranie(chociaż jeśli o capsa chodzi to nie jest to jakąś priorytetową sprawą).
4. Na czwartym miejscu znajdują się okna, które w niektórych aplikacjach są za duże i nie widzę ich całej zawartości.
Nie wiem w czym tkwi problem, być może przez to, że mam dwa środowiska graficzne. Może chodzi o jakieś zalezności. Główkowałem cały dzień, naprawdę i gdybym nie musiał to bym tego postu tutaj nie umieszczał.
Teraz uzupełnie informacje o swoim urządzeniu.
1. Wersja jądra
Kod: Zaznacz cały
Linux filip-netbook 3.13-1-686-pae #1 SMP Debian 3.13.7-1 (2014-03-25) i686 GNU/Linux
Kod: Zaznacz cały
i386
Pozdrawiam.