[+] Brak możliwo
To, że debian jest w wersji testowej nie oznacza, że Gnome również. Gnome jest akurat stabilne, ale nie koniecznie najnowsze.
Co do samego gnome teraz nie chce mi się szukać jak wygląda sytuacja, ale na początku 2014 roku (w styczniu) we wszystkich projektach gnome (całym środowisku) było ponad 46000 (tysięcy) niezałatanych błędów. Więc możesz się spodziewać drobnych niestabilności.
Źródło: http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTU2NTY
Co do samego gnome teraz nie chce mi się szukać jak wygląda sytuacja, ale na początku 2014 roku (w styczniu) we wszystkich projektach gnome (całym środowisku) było ponad 46000 (tysięcy) niezałatanych błędów. Więc możesz się spodziewać drobnych niestabilności.
Źródło: http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTU2NTY
Rozumiem, w takim razie chyba będę zmuszony zmienić środowisko graficzne.
Chciałem sprawdzić czy na drugim użytkowniku coś podziała z tych wskazówek i z ciekawości rozwinąłem liste..
Usuwałem wszystko, jeszcze sam mi doradzales a zostawilem tylko GNOME i KDE a tu taka niespodzianka.
Jeśli zmienie tapetę w sesji Klasyczne środowisko gnome to ona się ustawia również dla GNOME. Więc można powiedzieć, że problem z tapetą rozwiązany. I tak rozważę zmianę środowiska biorąc pod uwagę ręsztę błędów, które opisałem.
Chciałem sprawdzić czy na drugim użytkowniku coś podziała z tych wskazówek i z ciekawości rozwinąłem liste..
Usuwałem wszystko, jeszcze sam mi doradzales a zostawilem tylko GNOME i KDE a tu taka niespodzianka.
Jeśli zmienie tapetę w sesji Klasyczne środowisko gnome to ona się ustawia również dla GNOME. Więc można powiedzieć, że problem z tapetą rozwiązany. I tak rozważę zmianę środowiska biorąc pod uwagę ręsztę błędów, które opisałem.
Ja doradzałem nie usuwać, bo to nie ma wpływu i nie bardzo rozumiem na czym polega niespodzianka. Spróbuj jeszcze tak:
albo
albo ścieszke zamiast file:///home/nazwa/obrazy/obraz.jpg w powyższych poleceniach zapisz w ten sposób: /home/nazwa/obrazy/obraz.jpg.
A najlepiej sprawdź poleceniem:
listę możliwych opcji dla background.
Możesz też poeksperymentować z tym:
zamiast true podstaw false. Podobno w gnome nie można mieć jednocześnie tapety i ikon (?).
Tutaj artykuł o gsettings - całkiem potężne narzędzie: http://blog.fpmurphy.com/2011/03/custom ... shell.html
Kod: Zaznacz cały
gsettings set org.gnome.desktop.background picture-uri file:///home/nazwa/obrazy/obraz.jpg
gsettings set org.gnome.desktop.background picture-filename file:///home/nazwa/obrazy/obraz.jpg
A najlepiej sprawdź poleceniem:
gsettings list-recursively org.gnome.desktop.background
Możesz też poeksperymentować z tym:
gsettings set org.gnome.desktop.background show-desktop-icons true
Tutaj artykuł o gsettings - całkiem potężne narzędzie: http://blog.fpmurphy.com/2011/03/custom ... shell.html
Z tymi ikonami też doczytałem, bardzo mnie to zdziwiło bo wątpię, że komuś się uśmiecha mieć białe tło na pulpicie tak bijące w oczy, że w godzinkach wieczornych nie idzie wytrzymać.
To lista możliwych opcji dla background
We wczesniejszym linku, który podawałeś była metoda z gsettings. Chętnie poszerzę wiedzę na ten temat.
A niespodzianka polega na tym, że zostawiłem tylko GNOME i KDE a tu nagle dodatkowe dwie opcje do wyboru.
To lista możliwych opcji dla background
org.gnome.desktop.background color-shading-type 'solid'
org.gnome.desktop.background picture-opacity 100
org.gnome.desktop.background picture-options 'zoom'
org.gnome.desktop.background picture-uri 'file:///usr/share/backgrounds/gnome/Blinds.jpg'
org.gnome.desktop.background primary-color '#ffffff'
org.gnome.desktop.background secondary-color '#000000'
org.gnome.desktop.background show-desktop-icons false
A niespodzianka polega na tym, że zostawiłem tylko GNOME i KDE a tu nagle dodatkowe dwie opcje do wyboru.
2 opcje oparte na gnome. Gnome chyba wymaga opengl do działania i nie wszystkie sterowniki są w tym dobre. Dlatego ma kilka trybów.
Wracając do tematu, to spróbuj tak:
Możesz też spróbować umieścić ścieżkę pomiędzy znaki ': 'file:///usr/share/backgrounds/gnome/Blinds.jpg'. Na siłę możesz podmienić plik: /usr/share/backgrounds/gnome/Blinds.jpg
Wracając do tematu, to spróbuj tak:
gsettings set org.gnome.desktop.background picture-uri file:///sciezka/do/pliku.jpg
gsettings set org.gnome.desktop.background picture-uri file:///sciezka/do/pliku.jpg