Instalacja systemu z p

Pomoc dotycząca instalacji systemu
mswp

Instalacja systemu z płyt DVD - pytanie podstawowe

Post autor: mswp »

Dzień dobry,

Jestem początkującym użytkownikiem Debian Wheezy (na desktopie) i mam pytanie. Zainstalowałem system z pierwszej płyty DVD. I mam prośbę o radę:

Docelowo mam zamiar zrobić dist upgrade do Jessie. I nie wiem czy lepiej teraz doinstalować oprogramowanie z płyt DVD 2 i DVD 3 i następnie zrobić upgrade, czy najpierw zrobić upgrade do Jessie i następnie pobrać testing DVD 2 i 3 i doinstalować?

Przy okazji, prosiłbym o odpowiedź, w jaki sposób mogę z tych płytek doinstalować oprogramowanie, w już zainstalowanym systemie? (czytałem o tym, że trzeba je dodać chyba do sources.list, ale nie wiem dokładnie czy wystarczy tylko samo dodanie i apt-get update czy jak inaczej...)

Pozdrawiam,
mswp
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Wg mnie lepiej robić upgrade na początku, bo krócej trwa.
Pytanie: na tym komputerze masz dostęp do Internetu?
Jak tak to nie baw się w płytki.
Płytki musisz dodać za pomocą:apt-cdrom
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Tak jak pisze LordRuthwen, jak masz dostęp do internetu nie ma co bawić się w płyty. Najlepiej zainstaluj sam system podstawowy (wszystko odznacz w tasku), potem uzupełnij listę repozytoriów (znajdziesz na forum co i jak). Podbicie do wersji testowej sprowadza się do wydania jednego polecenia:
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade

Wtedy na sam koniec doinstalowujesz sobie wybrane środowisko graficzne np:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install xfce4
apt-get install kde-standard
itd...
mswp

Dziękuję za odpowiedzi. Mam dostęp do Internetu. W takim razie zrobię upgrade teraz, a powiedzcie mi jak później doinstalować pakiety, które znajdują się na płytach? Po prostu nie jestem jeszcze zbyt obeznany z repozytoriami i znajdującymi się na nich pakietami, więc chciałbym mieć na systemie pewną ilość programów "standardowo załączonych", trochę z nimi popracować, zobaczyć do czego służą itd. a jak mi nie będą potrzebne to po prostu je usunę. W końcu nie będzie ich znowu tak dużo, że się wśród nich pogubię.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Na płytach masz dokładnie to samo co w repozytorium, to jest dla tych co nie mają dostepu do sieci, lub potrzebuję mieć konkretne pakiety do, np instalacji sterowników karty sieciowej (niedawno miałem taką sytuację z serwerem Actina Solar 100 X6)
mswp

Mam problem... zrobiłem upgrade do Jessie, instalacja przebiegła pomyślnie, ale teraz nie ma dostępu do sieci (edit: nie mam dostępu do sieci - w ogóle zniknęła ikona z paneli, a nie wiem jak ją przywrócić i jak zobaczyć co jest grane, po podłączeniu kabla żadnego komunikatu). Nawet poprzez kabel sieciowy. Zainstalowane miałem własnościowe sterowniki z tego poradnika: https://wiki.debian.org/wl

Jak je teraz przywrócić do działania lub jak zainstalować ewentualnie wolne sterowniki? nie mam dostępu do sieci w żaden sposób na laptopie na którym przeprowadziłem upgrade
Awatar użytkownika
Menel
Member

daj wynik lspci i ifconfig
mswp

Nie ma ani ikonki, ani jak podłączę kabel sieciowy także nic się nie pokazuje żaden komunikat i Internetu nie ma.

root@debian:/home/mateusz# lspci 
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09) 
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09) 
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) 
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04) 
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04) 
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04) 
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4) 
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4) 
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b4) 
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04) 
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04) 
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04) 
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04) 
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] (rev ff) 
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01) 
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06) 
04:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)

root@debian:/home/mateusz# ifconfig 
lo        Link encap:Local Loopback   
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0 
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host 
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1 
          RX packets:745 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 
          TX packets:745 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:59820 (58.4 KiB)  TX bytes:59820 (58.4 KiB)

Przepraszam za formę, ale tylko tak udało mi się skopiować to z konsoli na drugi komputer. Robiłem te komendy z podłączonym kablem sieciowym
Awatar użytkownika
Menel
Member

dla wifi:

apt-get update && apt-get install firmware-brcm80211
na ifconfigu nie jest podniesiony żaden interfejs pokaż

lspci -nnk | grep -i net -A2
Awatar użytkownika
LordRuthwen