xdm laduje gnome ktorego nie ma

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
xtomashx

xdm laduje gnome ktorego nie ma

Post autor: xtomashx »

Jako ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuxa chcialem wybrac odpowiednie srodowisko dla siebie... zaczalem od gnome, pozniej e17 xfce i kde... doszlo do tego ze wywalilem gnome i tutaj jest problem... do xfce logowalem sie chwile przez kdm ale w koncu zainstalowalem xdm i loguje mi sie do gnome ktorego usunalem przez apritude remove gnome... jak zrobic zeby wlaczal mi sie xfce i jak usunac calkowicie gnome...
brz
Beginner

Post autor: brz »

Usuwasz gnome, tak? Przygotuj sie na niespodzianki. :mrgreen:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep gnome
i czyscisz po kolei. ;]

deborphan

lub

orphaner
tez sie przydaja (osobiscie preferuje orphanera ;]).

Co do xdm to nie wiem czy to diabelstwo umozliwia wybor sesji, inni musza sie wypowiedziec na ten temat. Mialem je u siebie przez minute wlasnie w momencie kiedy bawilem sie roznymi srodowiskami, ale domyslnie wlaczal mi ciagle jedno wiec polecial i ustapil miejsca gdm. ;]
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Na orphanera ktoś ostatnio narzekał na tym forum, jak się nie wie co się robi to można nim narobić bałaganu w systemie.
brz
Beginner

Dlatego trzeba wiedziec co sie robi. ;] Jak sie nie wie co sie robi, to mozna sobie thunarem/nautilusem/konquerorem narobic problemow.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

co do usunięcia gnome, to pewnie usunąłeś sam metapakiet, a nie całe gnome.

co do usunięcia gnome, to polecam odpalić:

aptitude
tam przejść do zakładki gnome i czyścić po kolei.
xtomashx

Post autor: xtomashx »

zrobilem tak jak brz napisal i wywalilem wszystko ... jednak po wpisaniu znowu

dpkg -l | grep gnome
wykakuje to samo ... jednak juz nawet przy wyborze sesji nie ma gnome a po wpisaniu samego

aptitude
nie ma tam gnome...

Jednak jest inny problem... obecnie musze sie logowac przez kdm bo xdm nie chce sie wlaczyc... przeinstalowuje go i wybieram jako domyslny ale podczas ponownego uruchomienia sie nie laduje i pisze tylko ze xdm i entrance (mam tez e17 zainstalowane) nie sa domyslnymi ekranami logowania... jak zrobic zeby automatycznie xdm sie uruchamial ?
brz
Beginner

Po co ci kilka menedzerow logowania??? ;] Wywal kdm i entrance to xdm bedzie ci dzialac. ;]
pateksan

Post autor: pateksan »

brz pisze:Co do xdm to nie wiem czy to diabelstwo umozliwia wybor sesji, inni musza sie wypowiedziec na ten temat.
No wlasnie zainstalowalem xdm i wyglada na to, ze nie umozliwia, a ja tego potrzebuje - czy robie cos zle? Ani po polsku, ani po angielsku nie znalazlem w google nic ciekawego oprocz tego watku!
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

man xdm może?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

xdm --- umożliwia --- poprzez edycję plików konfiguracyjnych --- powinno to być w manualu --- obecnie z niego nie korzystam, ale pamiętam, że do wyboru menadżera X-ów należy dopisać w jednym z plików konfiguracyjnych ścieżkę zakończoną poleceniem exec.

tadzik przejęzyczyłem się
ODPOWIEDZ