Brak nazwy dns komputera

Pomoc dotycząca instalacji systemu
yunoa

Brak nazwy dns komputera

Post autor: yunoa »

Witam.

Podczas instalacji Debiana nie wyskoczyło mi okienko o podanie nazwy dns gdzie mogę teraz podać tą nazwę, w którym pliku?
tomek13

Post autor: tomek13 »

http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645 Proszę sprawdzić tą stronę
yunoa

tomek13 pisze:http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645 Proszę sprawdzić tą stronę
404
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

/etc/resolv.conf
yunoa

Chodzi mi o wynik polecenia dnsdomainname. Na pierwszym debianie gdzie wyskoczyła mi ta opcja podawania dns przy instalacji, podałem "lan" i jak na tym kompie wpisze dnsdomainname wyskoczy "lan". Na drugim kompie gdzie instalowałem debiana nie wyskoczyła mi ta opcja i na drugim kompie jak wpisze dnsdomainname to nie wyświetla się nic.
plik resolv.conf to ma adres servera dns z którego korzystamy podczas wpisywania linków. Mi chodzi o ten dnsdomaninname.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Napisze tak: skoro nie masz pojęcia jak to zmienić, nie potrzebujesz tego.

Czy komputer, na którym wpisałeś nazwę domeny zachowuje się inaczej od tego w którym tego nie zrobiłeś?
yunoa

nie nie zachowuje się inaczej. ale chciałem sobie postawić tak sambe4 i przetestować to a do tego chyba jest to potrzebne. zreszta już to zmieniłem i mam. Plik /etc/hosts. to że nie mialem pojecia jak to zmienić to nie znaczy, że tego nie potrzebuje. Inni np nie mają pojęcia jak naprawić sobie błąd z x'ami a jednak tego potrzebują. Ale dzięki tym, którzy wykazali jakiekolwiek chęci by mi pomóc
ODPOWIEDZ