Instrukcja instalacji NAGIOS

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
sk8boy

Instrukcja instalacji NAGIOS

Post autor: sk8boy »

Witam

Próbowałem już kilkanaście razy zainstalować NAGIOS [ http://www.nagios.org/ ] -> niestety ciągle mimo iż się "zainstalowało" nie działa...Tłumaczyłem nawet instrukcje która jest na stronie nagios po ang i też nic...zainstaluje się ale nie chce działać...nie wiem gdzie robie błąd...

Więc mam prośbę...może ktoś się bardzo dobrze zna na linuxie...i mógłby sprawdzić jak się to "dobrze" instaluje a następnie by napisał to w PKT ?? -> bardzo proszę o pomoc...dla fachowca to pewnie 5 min z instalką i 5 napisanie instrukcji :) -> z góry dziękuje za pomoc :)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

sk8boy pisze: nie działa...
co przez to rozumiesz?
więcej szczegółów.
sk8boy

ustawiam prefix....nie wiem czy dobrze...ale próbowałem na różne sposoby...i nigdy nie chcą mi się wgrać pliki...które by wyświetlały tego "nagiosa" -> jak np daje do /home/nagios/public_html....albo /nagios/public_html/ albo jeszcze inaczej to nigdy się tam NIC NIE WGRA...więc jak mam zobaczyć te tabelki ze statystykami z nagiosa ??
velmafia
Member

odpalasz go w konsoli?
co wywala konsola?
sk8boy

no więc mam 2 kompy połączone routerem...więc na pierwszym mam linuxa a na drugim windowsa...i to co zrobiłem...np instlka apache...wywołuje IP pierwszego kompa i oglądam na drugim.....
velmafia
Member

sk8boy pisze:no więc mam 2 kompy połączone routerem...więc na pierwszym mam linuxa a na drugim windowsa...i to co zrobiłem...np instlka apache...wywołuje IP pierwszego kompa i oglądam na drugim.....
ale czy wywala coś w konsoli po odpaleniu go, jakieś błędy czy coś?
sam nie tym programeme nie bawiłem, więc zbyt wiele nie powiem, jeśli nie wywala żadnych błędów na konsoli.
sk8boy

niestety nic nie wywala....zainstaluje się normalnie jak każdy inny program ze źródeł....

a polecasz coś łatwiejszego w instalacji....coś na wzór nagios ??
velmafia
Member

sk8boy pisze:a polecasz coś łatwiejszego w instalacji....coś na wzór nagios ??
z tego co widzę to ten nagios jest do zarządzania siecią?
jeśli tak, to ja kożystam z standardowych narzędi w GNU/Linuksach (iptables, itp)
innych Ci nie polecę bo nie znam.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Czy Twoj serwer obsluguje skrypty CGI ?
ODPOWIEDZ