Skacz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Hypnos

Skacząca ikona Firefox

Post autor: Hypnos »

Witam.Debian Wheezy 7.5 z KDE. Usunąłem iceweasel poprzez apt-get purge iceweasel wraz z profilem i pobrałem ze strony Mozilli najnowszą wersję FF (x64)Rozpakowałem do katalogu opt. Utworzyłem ikonę na pulpicie.Wszystko działa prawidłowo, tylko jest jeden mały zgrzyt.Przy uruchamianiu innych programów w środowisku KDE pojawia się skacząca ikona, która znika wraz z otwarciem programu,natomiast gdy uruchamiam firefox, jego okno się otwiera, a obok wskaźnika myszy ciągle skacze ikona FF informująca o jego ładowaniu (przez około 30 sek)Trochę mnie to irytuje. Jak się z tym uporać
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

można gdzieś wyłączyć ten widżet skaczących ikonek w kde w opcjach poszukaj, dokładnie nie pamiętam gdzie ale była to jedna z pierwszych rzeczy jakie robiłem na kde4 to wyłączenie tego irytującego spowalniającego start apków gówna ;)
Awatar użytkownika
Quoza

Post autor: Quoza »

Centrum Sterowania > Wygląd i motywy > Ikony (wyłącz animowane)

Centrum Sterowania > Pulpit > Panele (wygląd, wyłącz opcję powiększ Ikony pod kursorem)

Pozdrawiam :)
Hypnos

Jest to jakieś rozwiązanie, tylko przyczyna chyba leży gdzie indziej. Odpalam Konquerora skacze 1-2s, odpalam kate 1-2s, Clementine 1-2s, przed odinstalowaniem Iceweasel 1-2s, a dokładniej do momentu pojawienia się okna programu. Otwieram FF okno pojawia się niemal natychmiast a ikonka skacze kolejne 30 s
Hypnos

No więc tak, używam stabilnej gałęzi i chciałbym aby tak zostało, bo nader wszystko cenię sobie niezawodność. Pamiętam moje dawne przygody z Fedorą 8 i crashe KDE, przeglądarki itp. co kilkanaście minut (nie, to nie na moje nerwy). Od tamtej pory bronię się jak tylko mogę przed wydaniami testowymi. Od tej reguły mam kilka wyjątków, jednym z nich jest przeglądarka, a ta w stab. jest w wersji iceweasel_24.4.0esr-1~deb7u2_amd64.deb
Awatar użytkownika
km-l

Post autor: km-l »

Dzień dobry wszystkim.
Może nie jest to idealne rozwiązanie ale w ustawieniach systemowych-->powiadomienia programów i systemu-->odczucia przy uruchamianiu możesz zmienić maksymalny czas skaczącego kursora. Ustaw na np. 3 sekundy i dłużej nie będzie skakał.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

&quot pisze: Od tej reguły mam kilka wyjątków, jednym z nich jest przeglądarka, a ta w stab. jest w wersji iceweasel_24.4.0esr-1~deb7u2_amd64.deb
bzdura w backportach wheezego jest najnowsze wydanie stabilnej wersji po za tym są najnowsze wersje bety i aurory jak ktoś jest niecierpliwy ;)

Kod: Zaznacz cały

apt-cache policy iceweasel
iceweasel:
  Zainstalowana: 24.4.0esr-1
  Kandydująca:   30.0~a2+20140418004001-1
  Tabela wersji:
     30.0~a2+20140418004001-1 0
        500 http://mozilla.debian.net/ experimental/iceweasel-aurora amd64 Packages
     29.0~b9-1 0
        500 http://mozilla.debian.net/ experimental/iceweasel-beta amd64 Packages
 *** 24.4.0esr-1 0
        500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
iceweasel nie ciągnie żadnych zależności i można go spokojnie instalować z eksperymentala czy testinga na wydaniu stabilnym..W gwoli ścisłości Esr jest najbezpieczniejszą wersją jeżeli już kochasz tak stabilność i ja na ten przykład używam debiana testowego z jajkiem sida ale przeglądarkę mam starą jarą esr o wydłużonym wsparciu, bo jest najbezpieczniejsza i najstabilniejsza z wszystkich wersji..

pozdrawiam
Hypnos

km-l pisze:Dzień dobry wszystkim.Może nie jest to idealne rozwiązanie ale w ustawieniach systemowych-->powiadomienia programów i systemu-->odczucia przy uruchamianiu możesz zmienić maksymalny czas skaczącego kursora. Ustaw na np. 3 sekundy i dłużej nie będzie skakał.
Chwilowo skorzystałem z tej porady.
ODPOWIEDZ