jak

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Dominik
Beginner

jaką dystrybucję Linux umieścić w virtualbox do nauki php, apacza, sql?

Post autor: Dominik »

Witam
Usiłuję nauczyć się php, i mysql - próbowałem postawić sobie apache, php i mysql na Dabianie Squeeze, żeby się w takim środowisku uczyć. Jak można się domyślić popsułem sobie i tą instalację i cały system. Poza tym działający serwer na laptopie, który normalnie służy do innych celów to też niepotrzebne zżeranie zasobów. (wiem, są komendy do właczenia i wyłączenia apacza, sqla ... ale to nie jest zabawa dla początkującego, tylko dla kogoś, kto już umie obsługiwać apacza).

Zastanawiam sie nad postawieniem prostego serwera na Linuksie wewnątrz virtualbox. Coś tylko do nauki php i obsługi serwera, żebym w razie kolejnego błędu zwyczajnie podmienił obraz systemu, na jeszcze nie popsuty. I nie wiem jaką dystrybucję wybrać. Instalacja Debiana dla jednego apache wydaje się zbyt wielka - chciałbym czegoś bardzo małego, łatwego w instalacji.

Maszyna hostująca: przestarzały laptop 512 MB RAM, ok 2GHZ, 32 Bit. Na całą zabawę (obrazy i virtualbox) mogę przeznaczyć max 3-5 GB.
OS na maszynie hostującej: Debian Squeeze lub Slackware 13.37 (nic z nowszym kernelem nie wchodzi w rachubę), nie umiem się zdecydować jaki system umieścić w maszynie wirtualnej.

Kiedyś były gotowe obrazy systemu dla Virtualbox, może ktoś pamięta takie rozwiązanie i potrafiłby wskazać właściwy? A może powinienem instalowac od zera jakąś inną dystrybucję?

Z góry dzięki za sugestie
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Debian Wheezy stawiaj, to jest domyślna wersja Debian. Wsparcie dla Squeeze zakończy się 31 maja. Nie bawiłbym się w żadne virtualboxy na tym komputerze. Tylko postawił normalnie system. Jeśli chce inne rozwiązanie, to poszukaj tanich VPS za $5 - $10 za rok. To będzie alternatywa.
Dominik
Beginner

Niestety jestem skazany na Squeeze lub starsze wersje. Mój sprzęt nie radzi sobie z nowymi kernelami. (problemy z kontrolerami, acpi itp.).
Jak na razie jestem negatywnie nastawiony do tych obrazów z virtualboxes.org - co oglądam to albo serwerowe Ubuntu albo jakieś inne wielkie dystrybucje.
Szukam czegoś bardzo prostego - sam system + XAMP.

Jeśli nie virtualbox to co sugerujesz? Triple boot - 2 systemy do normalnej pracy i jeden mały na naukę php?
Nie chodzi mi o serwer widoczny z sieci i obsługujący strony "dla ludności", tylko o to, by spokojnie uczyć się pisać. Być może administrować bez strachu, że jak zrobię błąd to psuję sobie system a jak robię coś innego niż ta nauka, to i tak serwer zżera mi zasoby.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Kernel 486 też nie działa? Nie ściągaj gotowych obrazów, samemu zainstaluj system.
Dominik
Beginner

Czyli nie szukać żadnych gotowców, tylko instalować amp na najmniejszej możliwej dystrybucji? Liczyłem na coś, gdzie przynajmniej nie będę musiał zakładać, że być może spaprałem coś przy instalacji mysql itp.

\begin offtop
mati75 przetestowałem gotowe kernele z kilku dystrybucji - u mnie działaja kernele 2.6.xxxx nic nowszego. Nie ma znaczenia czy to i386, i486, i586 byleby 32 bit.
Poległem na tym w Debianie threads/26955-Czarny-ekran-przy-starcie ... ji-3-2-Sid , poległem w Slackware. Wiem mniej więcej co jest przyczyną: mam u siebie w laptopie czytnik kart - który nowe kernele widzą jako niedziałający dysk scsi. Chyba jest podpięty zamiast jednego z portów usb. Z techniki kernelowej jestem lama, i praktycznie gdzie tylko próbowałem szukać pomocy, wyczerpalem wszelkie możliwości. Na laptopie chodzą tylko dystrybucje Debiana od Etch do Squeeze, Slackware do 13.37 i ewentualnie BSD (ale za nowsze wersje niż z 2010 roku to nie ręcze.)
\end offtop
giaur
Member

Post autor: giaur »

Z kernelami to tak fajnie nie jest. Mam starego laptopa (z Pentium III) działającego jako serwer. Każdy kernel nowszy niż 3.2 (686/486 - nieważne) powoduje, że przestaje działać chłodzenie. Czyli niezależnie od obciążenia, w ogóle nie włącza się wiatrak. Chłodzenia nie było żadnego i o mało co nie doprowadziłem do uszkodzenia sprzętu - dobrze że sie połapałem w porę że jest coś nie tak. Temperatura CPU wzrosła do 110 stopni w ciągu 2 minut (akurat aktualizował się system) i jeszcze chwila a by było po procesorze. Po zainstalowaniu starego kernela 3.2 wszystko jak ręką odjął.

Widocznie wycofują z czasem wsparcie dla starszego sprzętu, warto mieć to na uwadze. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć Wheezy i używać na nim starszego kernela ze Sqeeze. Ja mam Sida (Sid bo Apache 2.4, asterisk 11 itd) na serwerze i używam na nim kernel 3.2 ze Squeeze i jakoś nic się nie stało.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ściągnij wersję netinstall Debiana Wheezy, zainstaluj minimalne środowisko z serwerem SSH dla wygody i po instalacji doinstaluj apache2, php5 i mysql-server.
Tam się nie da nic zepsuć przy instalacji, podajesz tylko hasło roota bazy i to wszystko.
Nie kombinuj z kernelami, jedziesz z domyślnym, na virtualboxie zawsze działa.
ODPOWIEDZ