Zapami

Wszystko Off Topic
ksysinek
Beginner

Zapamiętywanie logów

Post autor: ksysinek »

Witam. jestem nowym uzytkownikiem Debiana. Do uzycia tej wersji linuxa zmusił mnie zakup serwera dedykowanego na którym mam zamiar postawić stronę WWW. Mam w związku z tym takie pytanie: Czy jest możliwośc wyłaczenia zapisywania jakichkolwiek logów na serwerze. Tzn kto, kiedy z jakiego IP wchodził? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

A ze zapytam dlaczego chcesz tak zrobic?

Poszczegolne aplikacje podaja miejsce logow z tym mozesz poprobowac, albo napisac prosty skrypt ktory bedzie co jakis czas czyscil logi.
ksysinek
Beginner

po prostu cchę aby użytkownicy mojego serwisu czuli się bezpieczni. Dzięki za odp.
janiewiem

Post autor: janiewiem »

I myslisz, ze usuwanie logow sprawi, ze tak bedzie? Bo mnie sie wydaje, ze wlasnie logi pomagaja w podnoszeniu bezpieczenstwa serwera :/
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

To ze wylaczysz logi nie znaczy ze beda czuli sie bezpiecznie. Poza tym co masz na mysli mowiac "bezpiecznie" ??

w logach przeciez jest mnostwo cennych informacji na temat bledow, informacji, jak sie cos zacznie krzaczyc to jak dojdziesz co jest? Po logach najszybciej...
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

man syslog.conf
ksysinek
Beginner

Lorenzo, wielkie dzieki za pomoc. "Stawaim Ci piwo". W moim przypadku akurat wyłaczenie logów ogromnie pomoze w zapewnieniu bezpieczeństwa. charakter strony tego ode mnie wymaga ;-)
ODPOWIEDZ