Autoaktualizacja pakietów
Autoaktualizacja pakietów
Swego czasu miałem automatyczną aktualizację pakietów (no... pół-automatyczną - informacja pomarańczową ikonką w trayu o aktualizacjach) i chciałbym do tego wrócić ale nie pamiętam jak się to robiło.
Może ktoś podpowiedzieć ?
Może ktoś podpowiedzieć ?
ikona się wyświetla kiedy są jakieś aktualizacje...
Wydaj polecenie
i wklej tu, zobaczymy co się zainstalowało.
Wydaj polecenie
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l |grep update
Oto wynik polesenia
root@dell:/home/ak# dpkg -l |grep update
ii libobasis4.2-onlineupdate 4.2.3.3-3 amd64 Online update modul for LibreOffice 4.2 .3.3
ii libutempter0 1.1.5-4 amd64 A privileged helper for utmp/wtmp updates (runtime)
ii update-inetd 4.43 all inetd configuration file updater
ii update-notifier 3.10.1-1 all Transitional package (update-notifier -> gnome-packagekit)
ii update-notifier-common 0.99.3debian11+perrm2+nmu1 all Files shared between update-notifier and adept
W terminalu odpaliłem "software-properties-gtk" i zaznaczyłem opcję automatycznej instalacji aktualizacji bezpieczeństwa. W Debianie stabilnym z Xfce aktualizacje są pobierane, a aktualizacje bezpieczeństwa automatycznie się instalują. W Debianie testowym aktualizacje są pobierane automatycznie, ale żadne się nie instalują. Domyślam się, że ma to związek z gałęzią testową Debiana.
Nie pojawia się natomiast żadna ikona dostępności aktualizacji w obszarze powiadamiania - po raz ostatni widziałem ją bodajże w środowisku Gnome 2.
Nie pojawia się natomiast żadna ikona dostępności aktualizacji w obszarze powiadamiania - po raz ostatni widziałem ją bodajże w środowisku Gnome 2.