b

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
nacoipoco

błąd podczas instalacji Joomli

Post autor: nacoipoco »

Witam,

po ostatniej instalacji Debiana w wersji Testing podczas prób instalowania na lokalnym serwerze (PHP + Mysql + Apache) środowiska Joomla wyskakuje taki oto błąd:

"Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /apache/www/localhost/htdocs/joomla/libraries/joomla/string/string.php on line 28"

uniemożliwiający dalszą instalację. Dzieje się to niezależnie od wersji, którą chcę zainstalować. Czy przypadkiem w Debianie nie jest obecna zbyt nowa wersja PHP (5.6.0 - oznaczona jako beta)?
nacoipoco

Rozwiązanie okazało sie bardzo proste - wystarczyło zakomentować w podanym w komunikacie błędu pliku odpowiednie metody :)
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

I na bank coś przestanie działać jak należy, cms joomla! wymaga wyłączenia wyświetlania błędów przez php.
Jak nie chcesz wyłączać raportowania błędów w pliku php.ini dla całego serwera to dodaj do pliku .htaccess w katalogu dla joomla linijki:

Kod: Zaznacz cały

php_flag display_errors off
php_value error_reporting 1
I błędy nie będą wyświetlane dla tego katalogu.
nacoipoco

Wydaje mi się, że nie jest to kwestia samego wyświetlania błędów. Chodzi o to, że z wymienionymi funkcjami instalacja w ogóle nie była możliwa (nie mozna było przejsć do następnego kroku, po kliknięciu przycisku "dalej" nic się nie działo), poza tym strona nie wyświetlała się poprawnie. Po zakomentowaniu odpowiednich linijek wszystko jak na razie działa i wygląda w porządku.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Wyłącz raportowanie błędów to przejdzie do następnego kroku uwierz mi...
Wgrasz później komponent , który być może będzie chciał użyć tych metod i co dalej wiadomo...
nacoipoco

Joomlę zainstalowałem z zakomentowanymi funkcjami. Wyłączyłem raportowanie błędów - na razie wszystko działa. Jednak i tak nadal zastanawia mnie, dlaczego akurat ten problem wystąpił w Debianie.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Ten problem wystąpi wszędzie jeżeli jest włączone raportowanie błędów przez php.
J! wymaga aby raportowanie było wyłączone.
To nie jest problem debiana tylko twojej konfiguracji.
nacoipoco

pone13 pisze:Ten problem wystąpi wszędzie jeżeli jest włączone raportowanie błędów przez php.
J! wymaga aby raportowanie było wyłączone.
To nie jest problem debiana tylko twojej konfiguracji.
Nie mogę się z tym zgodzić, ponieważ obok na dysku mam zainstalowanego innego Linuksa i tam instalacja Joomli przbiegła bez problemów. A jest tam dokładnie ten sam plik php.ini co w Debianie (posługuję się jednym plikiem konfiguracyjnym PHP zmodyfikowanym przez siebie - jednak opcje raportowania błędów były nietykane, czyli domyślnie włączone)!
:)
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Zgadzasz się czy nie J! wymaga aby raportowanie było wyłączone. I kropka.
Nie będziemy się przecież rozwodzić na temat konfiguracji php 'innego' linuksa i ew. różnic między nim, a debianem.
ODPOWIEDZ