Programy DTP

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Anatta

Programy DTP

Post autor: Anatta »

Czy ktoś może polecić jakieś oprogramowanie DTP na Debiana? Czy w ogóle jest coś takiego? Coś, na czym można obrobić grafikę w trybie CMYK (namiastka Photoshop), zaprojektować logo (namiastka Illustrator lub Corel), przygotować do druku ulotkę lub broszurę (namiastka InDesign) i wypuścić z tego plik PDF dla drukarni? Nic specjalnie zaawansowanego, byle dobrze działało przy projektowaniu do druku prostych materiałów reklamowych jak wizytówka, ulotka itp. na potrzeby własne dla małej lub średniej firmy.
Awatar użytkownika
km-l

Post autor: km-l »

Sebastian1976

Post autor: Sebastian1976 »

Jeżeli chodzi o DTP to wszystko co potrzeba ma Scribus: pełna obsługa kolorów CMYK, obsługa kolorów spotowych, możliwość overprintu, tekst tylko w k, itp. Oczywiście umożliwia również eksport do pdf - od kilku tygodni jest dostępna stabilna wersja 1.4.4 z możliwością eksportu do "przemysłowego" pdf-x1a (dotychczas dostępnego tylko w testowej wersji 1.5.0). Co prawda wiele drukarni poleca przy tworzeniu drukarskiego pdf-a użycie Adobe Destilera, ja jednak złożyłem przy użyciu scribusa trochę prac z wieloma zdjęciami i pdf (w wersji 1.3) zawsze był akceptowany przez drukarnie.
Użycie grafiki rastowej w programie jest całkowicie bezproblemowe - obróbki dokonuję w gimpie albo innym programie, do scribusa wstawiam grafikę w rgb, a konwersji bitmap do cmyka dokonuje sam program przy eksporcie do pdf przy użyciu wybranego przeze mnie profilu - w zależności od papieru na którym będzie praca drukowana. Z powodu używania profili kolorystycznych icc nie poleca się obecnie obróbki bitmap w cmyku - robi się to w rgb, a konwersja dokonywana jest na końcu.
Trochę gorzej jest z grafiką wektorową. Inkscape niestety nie obsługuje cmyka. Oczywiście można sobie z tym poradzić zamieniając kolory na pełne kolory CMYK w scribusie, ale przy skomplikowanych grafikach wektorowych bywa to pracochłonne.
Anatta

Post autor: Anatta »

Dziękuję, Sebastian 1976, za dokładną informację :icon14:
Testuję właśnie połączenie Scribus+Gimp i chyba to jest to :)
Inkscape na razie nie ruszałam.
Dzięki też km-l.
ODPOWIEDZ