kdevelop a C++

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
heireann

Post autor: heireann »

Swego czasu po uaktualnieniu wersji Anjuty również przeraził mnie fakt konieczności zapoznania się z automake. No, może to nie byłoby samo w sobie złe doświadczenie, ale kiedy nie chce się pisać skomplikowanego projektu, tylko prosty program to po co używać siekiery do zabijania muchy. Osobiście - oprócz standardowych edytorów tekstu np. vim czy nano - polecam Geany. Standardowe opcje kompilacji, z możliwością ich edycji, budowanie programu, no i oczywiście kolorowanie składni C, C++, PHP, HTML, JAVA itp. Imho - proste i przyjemne :) .
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

No i heireann (nie wiem jak to wyszukales i gdzie ale respekt) pokazal cos co zasluguje na troche uwagi (i nie ukrywam ze spelnie moje wymagania). Nic wielkiego ale pomocnego niby zwykly edytor a tu prosze kilk klik :) i jest. Brakuje tylko jednego. Debugera ale ze nie mozna wymagac za duzo to ja juz dalejs sobie z debugowaniem poradze i bez debugera.
Polecam. Zadna krowa ktora robi milion w pietnastu miliardach jezykow. Uruchamia sie szybciutko, zgrabnie. No poprostu robi to co trzeba i mozna ruszac do pisania.
dzieki, heireann

[ Komentarz dodany przez: Debian: 2007-06-15, 10:46 ]
niezapominajmy że na forum są także kobiety :)

pozdr.
heireann

Post autor: heireann »

stepek pisze:Brakuje tylko jednego. Debugera ale ze nie mozna wymagac za duzo to ja juz dalejs sobie z debugowaniem poradze i bez debugera.
no ale po co ]apt-get install gdb [/code] :mrgreen:

W prawdzie do programów, które pisałam do tej pory nie używałam go (ciekawe czy to z samozaparcia do szukania błędów w kodzie czy lenistwa do nauki jego efektywnej obsługi ;) ). ale myślę, że do poważniejszych programów jego znajomość to konieczność... no właśnie... wypadałoby się wreszcie tym zająć...
beatl68

Post autor: beatl68 »

Wielkie dzięki oheireann za informacje o Geany!!! :mrgreen:
TheMasakra
Post autor: TheMasakra »

A dlaczego nikt nie wspomniał o Emacs. Wersja 22 koloruje składnie, ma możliwość kompliacji, obsługuje bufory i wiele, wiele innych.... działa i w konsolce, i w x'ach... szybciutki jest i wogóle... Ja tam z niego korzystam i bardzo polecam.
ODPOWIEDZ