Elementar OS

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
uboot

Elementar OS

Post autor: uboot »

Witam wszystkich.
Chciałbym poznać Wasze zdanie odnośnie systemu Elementary OS, czy ktoś z Was go "porządnie" wypróbował ? Jakie są wasze spostrzeżenia, co za, a co jest be ? Czy ten system według Was maże utrzymać się na rynku? Testuję go od trzech dni i jestem pozytywnie zaskoczony, Jak dotąd według mnie jest naprawdę fajny. Cenię sobie wygodę jaką w nim dostrzegam, przejrzystość i porządek. Jest dość prosty i na moim komputerze (przynajmniej jak dotąd ) nie sprawił mi kłopotów a o to laikowi chodzi.
Pozdrawiam i czekam na Wasze wypowiedzi.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Elementary OS? Miałem to dziwadło. Środowisko graficzne Pantheon nie przypasowało mi do gustu. Z racji, że to coś bazuje na Ubuntu które wg. mnie jest strasznie niestabilną dystrybucją (od wersji 12.04.3) ogólnie podsumuję określeniem "be fuj". Debian Rządzi! W wersji Sid obecnie wg. mnie najlepszy.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

bardzo ładny jest i dopracowany graficznie trzeba to przyznać, ale bebechy to nadal ubuntu niestety..kiedyś zawitał u mnie ale nie na długo..
Awatar użytkownika
geekboy68k

Post autor: geekboy68k »

Świetnie zaprojektowana dystrybucja. Użytkownicy Maków, którzy z jakiegoś powodu muszą podziałać w Linuksie, winni być wniebowzięci - interfejs Luna to naprawdę majstersztyk, przynajmniej pod względem .
Osobiście testowałem elementary OS w czasach bety (bodajże wersja 0.4). System pożerał każdy wolny megabajt pamięci operacyjnej. Wydaje się jednak, że problem został rozwiązany, a opinie w Sieci są bardzo pozytywne. elementary OS chwalony jest za szybkość, prostotę obsługi i stabilność działania.

Trzeba będzie ponownie się temu przyjrzeć. Niby zżyna z MacOS, ale wydaje się jedną z ciekawszych dystrybucji :)
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Elementy systemu elementaryos są aktualnie dodawane do gałęzi eksperymentalnej Debiana, prawdopodobnie wraz z wersją 9 zawita w systemie.
Awatar użytkownika
uboot

Post autor: uboot »

Ciekawe czy wyjdą nowe wersie, a jeżeli tak to czy wszystko pójdzie w dobrym kierunku. Na razie według mnie jest naprawdę dobrze.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

geekboy68k pisze:Niby zżyna z MacOS, ale wydaje się jedną z ciekawszych dystrybucji :)
A gdzie on Ci przypomina Mac OSX?! W ogóle nie podobny! Zobacz sobie lepiej na dystrybucje takie jak Pear OS lub stary już nierozwijany Macbuntu (ale paczki do upodobnienia są w sieci na niemal wszystkie środowiska graficzne).
Awatar użytkownika
Aykan

Post autor: Aykan »

Mi tam przypasował. Mam obok debiana. Wg. mnie chyba njlepiej wyglądający linux, no może poza Bodhi Linux. I wydaje mi się znacznie stabilniejszy i szybszy na słabych maszyny od normalnego ubu. Peace Yo! :)
ODPOWIEDZ