Kiedy b

Wszystko Off Topic
eldruto

Kiedy będzie wreszcie dobry flash na linuxa?

Post autor: eldruto »

Jest połowa meczu Hiszpania - Holandia, a ja siedze z jakimś % w ręku, oglądając mecz na swoim netbooku Toshiba NB 500 z prockiem Atom (ekran 10 cali) i żaluję, że nie mam windowsa... bo wybór mam taki:
- albo obciąć jakość tak, że piksel jest większy od piłki
- albo mieć urywek sytuacji z boiska co 3 sekundy

w związku z tym pytanie, całkiem poważnie, kiedy wreszcie linux doczeka się czasów, że windows nie będzie wydajniejszy na stronach internetowych z flashem? I czy w ogóle doczeka się, biorąc pod uwagę obecną politykę Abdobe? (czyt. olewanie uzytkowników linuxa)

Ale piłke zza pikseli jeszcze jakoś widać, więc nie chcę narzekać. Mogłem wydać więcej na sprzęt.
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Możesz po prostu zainstalować Chrome, które zawiera najnowszego flash'a (14) bądź Chromium i doinstalować pakiet pepperflashplugin-nonfree. Taka sugestia

A co do wydajności, to może po prostu nedbook za słaby?
eldruto

Post autor: eldruto »

Zastosowanie Twojej rady daje mi Chromium które nie otwiera mi nic, dając komunikat "ah, snap, something went wrong while opening this page" - nie daje sie uruchomić żadnej strony, a w konsoli

Kod: Zaznacz cały

[4256:4256:0613/234831:ERROR:component_loader.cc(138)] Failed to parse extension manifest.
ATTENTION: default value of option force_s3tc_enable overridden by environment.

Z tego co mi wiadomo, począwszy od wersji 10.coś flasha, są problemy z akceleracja sprzętową z atomami... Nie wiem czy jest to związane z tym problemem, ale ogólnie nie udało mi się tego nigdy ogarnąć.

Sprzęt słaby, owszem, ale jak jeszcze miałem na nim win7 to różnica z działaniem flasha była odczuwalna niestety.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

eldruto a Ty Debiana masz czy jakieś inne ustrojstwo? Nie podałeś też szczegółów ile RAMu itp. Wiesz miałem jakiś czas temu netbook'a MSI U100 (jednordzeniowy N270 Atom 1,6GHz oraz 2GB RAM i grafika GMA950) i nie narzekałem na wydajność flasha. Nawet filmy HD można było z YT w wersji Flash bez problemów oglądać... ale używałem Debian LXDE natomiast na Lubuntu 12.04.2 cięło się niemiłosiernie i to każdy flash (dlatego też zachwalam Debiana).
Awatar użytkownika
dexterr

Post autor: dexterr »

EEEPC900 miałem. Atom 900MHz tam siedział, 2GB ddr2 bo tyle max. można było wpakować i SATAII 320GB (16m, 7200, raptor). Na pokładzie szmelc-$oft7 Home Premium no ale śmigało wszystko. Na nim testowo stawiałem też Auroxa i grał super.
Awatar użytkownika
jack9

Post autor: jack9 »

Miałem styczność z takim netbookiem, miał na pokładzie Atoma z W7 Starterem. Był tak ociążały że żeby przeglądarkie Firefoxa otworzyć trzeba było czekać minute (dosłownie).
Awatar użytkownika
dexterr

Post autor: dexterr »

No co Ty? A ja swojego domowego HP (opis w stopce) chciałem ostatnio zamienić na właśnie jakiegoś mini z 1.6GHz na pokładzie i chętnych kurdę nie było. Fakt, do HP dokładałem 80GB SATA i 1GB DDR (ew. 2GB z tego EEEPC). Chciałem sobie coś małego sprawić i patrz - pomimo tego że HP6510 na allu zapindala w takiej config po 500-600zł a te mini atomy po 250-350 to nikt nie chciał się wymienić :-)
A Firefox pod szmlec-$oft tj. windows to faktycznie od wersji 18 coś ma nie halo i to bardzo. W stopce mam opis drugiego lapka z pracy. Na tej maszynie Firefoks 28.0 wstawał około 5-7sekund!!!!! Ja nadal używam w robocie Firefoksa 15.0 bo uważam że na nim zatrzymał się lis w rozwoju. W domu mam FF 28.0 i też przysiada.
ODPOWIEDZ