U siebie mam stable + libc6 z testing/unstable, zero problemów… :PMenel pisze:Oczywiście jak pisze nasz jeden z miszczów Yampress zmiana libc6 jest niezwykle ryzykownym posunięciem i trzeba się nauczyć co można a czego nie można prawda?
[Debian 64 bit] Najnowszy Wine ze źróde
Wiesz na mnie klną moderatorzy Bear7 oraz Igoit4free z forum Ubuntu, że marudzę iż mi nie działa w ogóle poprawnie Ubuntu już od wersji 12.04.4 (długo by o tym opowiadać ale to nie temat i miejsce o tym... jedno tylko powiem, że od tej wymienionej wersji Ubuntu mam tylko i wyłącznie kernel panic...) I zachwalam stabilny Debian bo działa bezbłędnie... Tak więc wiesz "u Ciebie" może coś działać a "u mnie" może coś nie działać... To, że u Ciebie biblioteka libc6 z Testinga na Stable działa to nie znaczy, że u mnie lub u kogoś innego poprawnie będzie działać dlatego sądzę, że lepiej jest najnowszy Wine kompilować z pobranych źródeł niż dodawać obce repozytoria i mieszać wersje Debian'a kosztem jego potencjalnej stabilności.ArnVaker pisze:U siebie mam stable + libc6 z testing/unstable, zero problemów… :P
TUTAJ do pobrania moja paczuszka instalacyjna *.deb w wersji Wine 1.7.21-1. Powiedzcie czy Wam to coś działa... (u mnie działa ale chciałbym wiedzieć czy u innych działa...). Przy okazji dodałem aktualizację wpisu w Blogu Debianowym
//Nieaktualne! Aktualizacja Niżej...
//Nieaktualne! Aktualizacja Niżej...
Witam.
Próbuję zainstalować Wine na debianie sid ale pojawił się taki komunikat:
Mógłby mi ktoś pomóc?
Próbuję zainstalować Wine na debianie sid ale pojawił się taki komunikat:
Kod: Zaznacz cały
E: Nie udało się odnaleźć pakietu libhal-dev
Zmień repo z sida na wheezyego, aptitude update, aptitude install libhal-dev, zmień z wheezyego na sida, aptitude update
https://packages.debian.org/search?sear ... libhal-dev
Na sida dostępne jest tylko na m68k
https://packages.debian.org/search?sear ... libhal-dev
Na sida dostępne jest tylko na m68k
Kompilowałem to pod Debianem Sidem ale sprawdziłem na live działa tez pod Wheezy. Jest to tylko zmiana numerka bo pod sidem mi Wine z repozytoriów nie działa...
Przynajmniej u mnie.... Nawet dla testu zainstalowałem i niby było zainstalowane ale jak próbowałem wpisać komendę
lub też
to dostawałem komunikat np:
jakby w ogóle nie było zainstalowane Wine z repozytoriów (a było!). Zatem usunąłem to badziewie i zainstalowałem swój Wine skompilowany ze źródeł i działa. Więc coś jest nie tak z tym wine-development z repozytoriów... i to od początku jak mam Debian Sid.
Dlatego wolę wersje własnoręcznie kompilowaną ze źródeł która doskonale działa czego nie można powiedzieć o Sidowym z repozytoriów wine-development.
A tu efekt sprawdzenia wersji wine na wine skompilowanym przeze mnie:
Dźwięk też powinien poprawnie działać (u mnie przynajmniej działa):
Przynajmniej u mnie.... Nawet dla testu zainstalowałem i niby było zainstalowane ale jak próbowałem wpisać komendę
wine --version
winecfg
bash: winecfg: nie znaleziono polecenia
Dlatego wolę wersje własnoręcznie kompilowaną ze źródeł która doskonale działa czego nie można powiedzieć o Sidowym z repozytoriów wine-development.
A tu efekt sprawdzenia wersji wine na wine skompilowanym przeze mnie:
Dźwięk też powinien poprawnie działać (u mnie przynajmniej działa):