Witam, otóż w skrócie potrzebuje dość dobrze zabezpieczonego linuxa, padło na Debiana bo wcześniej go już trochę używałem. Poznałem kilka dobrych metod na zabezpieczenie ale mam jeden pomysł lecz zupełnie nie mam pomysłu jak go wykonać. Tzn.
Chcę zrobić coś w stylu pendrive'a dostępowego który oprócz tego ze będzie służył za token bez którego zalogowanie nie będzie możliwe to także będzie zawierał GRUB (lub ew inny sensowny bootloader) którego nie będzie na HDD. Jest jednak jeden problem: nie mogę na chwile obecna uzywac płyt CD/DVD a jednocześnie nie wiem czy mogę se od tak nadpisać cały MBR i dane z pena (z którego będzie instalowany debian) w trakcie instalacji (dokładniej to nie wiem czy instalator pierw ładuje wszystko do ramu). Czy macie jakies pomysły, rozwiązanie problemu? Z góry dziękuje za pomoc
GRUB na pendrive zamiast na HDD - problem
W internecie jest mnóstwo tutoriali jak to zrobić, choć ja żadnego nie testowałem. Tutaj jest opis jak zainstalować gruba na USB, bez ruszania tego na dysku: http://current.workingdirectory.net/pos ... ub-on-usb/
To chyba raczej nie to z 2 powodów: Siedzie obecnie na Windowsie a także dlatego że zakłada raczej backup (chyba) GRUB'a na wypadek RAIDowania dysków (albo być może to jest to czego potrzebuje ale go kompletnie nie zrozumiałem) . Za to znalazłem inny całkiem sensowny tutorial na wiki Archa ktory dodatkowo zakłada użycie dm-crypt (co jest wgl jego celem tzn. poradnik jak używać dm-crypt) , czyli zgodnie z moimi założeniami. Jeżeli tylko da się wykonać na Debianie netinstall z samym tylko surowym systemem po ew zmianach to będzie jak dla mnie git a jak nie to spróbuje Archa, nie powinno być ciężko
- LordRuthwen
- Moderator
- LordRuthwen
- Moderator