Zamiana komputera stacjonarnego na Laptopa
na biurko tylko lap, puszka dobra na serwer domowy albo na złom..;>
taki sprzęt blaszany dzisiaj to są pineski...dobra butelka whisky jest w cenie takiego czegoś..;> podejrzewam, że mój wiekowy lap jest więcej wart a ma dwa razy gorsze parametry..'maple' pisze:Intel Core 2 Duo E6600 2.4GHz
2GB RAM DDR2
320GB Sata II
zintegrowana grafika i dźwięk
taki sprzęt blaszany dzisiaj to są pineski...dobra butelka whisky jest w cenie takiego czegoś..]Menel pisze:na biurko tylko lap, puszka dobra na serwer domowy albo na złom..;>maple pisze: Intel Core 2 Duo E6600 2.4GHz
2GB RAM DDR2
320GB Sata II
zintegrowana grafika i dźwięk
Ciężko się nie zgodzić :P Sam mam podobną konfigurację na jednym kompie i jak ostatnio chciałem sobie zamienić mojego dżiforsa na lepszego żeby móc sensownie pograć w coś, to jest taki wydatek, że mi się normalnie nie opłaca. Z kolei mojego laptoka Latitude E6400 nie zamieniłbym na nic innego. No może na jakąś nowszą Latitudkę E7440, ale to jest taka cena, że masakra.
A ja wole pudło. Z racji takiej, że mogę sobie dokupić coś nowszego/ wymienić / naprawić
:P
Ostatnio sobie kupiłem klocek I mam starego do sprzedania threads/31183-Sprzedam-Procesor-Intel-G540-LGA1155
:P
Ostatnio sobie kupiłem klocek I mam starego do sprzedania threads/31183-Sprzedam-Procesor-Intel-G540-LGA1155
Niby tak... Fakt pudło dobre do naprawy podzespołów bo jak w laptopie np. strzeli kichę grafika zintegrowana to jeśli nie ma możliwości na przełączenie na stałe na mPCI-E na grafikę dedykowaną no to lipa! Ale gdybym ja miał kupić pudło o parametrach tych ze stopki to chyba ze 3x tyle bym musiał wydać (nawet na wersję bez systemu).
Neo. Tyle że i7 to z laptopów nigdy nie będzie równać się temu i7 z pudła... Porównaj sobie parametry klocków laptopowych, a klocków pudłowych... To nie ten sam i7 tylko trochę okrojony.
Kolega ma i5 w laptopie, który jest porównywalny z ostatnimi wersjami i3 na pudło. Niewielkie różnice w 2 parametrach gdzieś tam. W sumie nie mające aż takiego znaczenia.
Kolega ma i5 w laptopie, który jest porównywalny z ostatnimi wersjami i3 na pudło. Niewielkie różnice w 2 parametrach gdzieś tam. W sumie nie mające aż takiego znaczenia.
To niestety prawda, wersje mobilne są dużo słabsze, głównie ze względu na 'mniejsze' możliwości układów zasilania.Tyle że i7 to z laptopów nigdy nie będzie równać się temu i7 z pudła
Parametry też są zbijane żeby osiągnąć dłuższe czasy pracy na baterii, gdzie dla 'desktop'u' jest to nieistotne.
Intel ma fajnie rozwiązaną stronkę z parametrami ich CPU, można sobie porównać funkcjonalność poszczególnych modeli http://ark.intel.com/.
Szczególnie przydatne przed zakupem