Compiz

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

mati75 pisze:Wersja z Knoppixa nie kompiluje się poprawnie pod Debianem, mogą wystąpić problemy w jej działaniu.
Jak próbowałem zainstalować Compiza pod Wheezy to chciało dociągać pakiety od Jessie więc odpuściłem sobie, bo chcę mieć w miarę czystą wersję stabilną Debiana.

Postawiłem natomiast na Virtualboksie Jessie z LXDE i tam udało mi się zainstalować Compiza.
Gorzej jest z jego uruchomieniem, bo w Jessie są kłopoty z zainstalowaniem prawidłowo dodatków, tzn. Guest Additions (za nowa wersja jądra albo X-ów).
W każdym bądź razie jeśli chciałbyś spróbować to na zrzucie załączyłem listę pakietów dla Jessie:
Obrazek
photo uploading

Bardzo możliwe ze te same pakiety uda się zainstalować na Sidzie.

Żadnych pakietów nie kompilowałem, a po prostu odtworzyłem je z poziomu Live-CD.
Skopiowałem sobie z Live-CD również plik xorg.conf ale nie wiem czy jest potrzebny bo jak wspomniałem na Wheezy nie chciałem na siłę instalować Compiza.
Inna rzecz to to, że uruchomienie może być trudniejsze bo w tej wersji Knoppiksa nie ma już fusion-icon. Możliwe że jakiś inny pakiet Knoppiksa odpowiada za jego uruchomianie.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Tu są pakiety zawarte: http://debian-knoppix.alioth.debian.org ... es/compiz/

A za uruchamianie odpowiada komenda:

Kod: Zaznacz cały

compiz --replace
Awatar użytkownika
km-l

Post autor: km-l »

navigator pisze:W sumie to wystarcza ale jak zrobić w Dolphin żeby ten środek okna też był przezroczysty :) . Całe okna przezroczyste.
Klikasz na ikonkę w lewym górnym rogu okna dolphin, wybierasz "zaawansowane"-->"dodatkowe ustawienia okna" i w zakładce "wygląd & naprawy" masz wszystko czego potrzebujesz.
ODPOWIEDZ