Pierwsza dystrybucja - moja przygoda z Linuksem

Wszystko Off Topic
claudii87

Post autor: claudii87 »

pierwszy był ubuntu przez jakiś miesiąc ale że mi się nie spodobał to przesiadłam się na debiana z dwa tygodnie temu i jak na razie jestem zadowolona :D
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

Od kilku(nastu) dni używam Debiana i jest to moja pierwsza dystrybucja. Powiem szczerze, że jestem cholernie zadowolony z tego systemu. Postanowiłem wypróbować Linuksa głównie z ciekawości. Myślałem, że nie dam sobie rady z konfiguracją, bo zawsze używałem Windowsa (od wersji 3.1), ale póki co z pomocą poradników (zawartych również na tym forum, dzięki Wam za to) i Google poradziłem sobie z większością problemów.
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

Zacząłem od Red Hat 9.0 potem długo, długo nic Aurox 9.2, Aurox10.0 potem przez tydzień Suse 9, przez chwile Mandrake (nie pamiętam, która wersja ale zrezygnowałem szybko ze względu na problemy z mp3) potem znów chwila przerwy i obecnie Debian
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Moja pierwsza dystrybucja to Red Hat 6.2, nastepnie 7.3, potem Aurox 9.0, Fedora Core 4.0, 5.0, 6.0 i na koncu (czyli obecnie) Debian. Najbardziej zadowolony bylem z RH7.3, FC4 ale i tak Debian bije je na glowe.
Plastik

Post autor: Plastik »

Moją pierwszą dystrybucją było jakieś starodawne SuSE które było dołączone do pewnej znanej gazety komputerowej.Potem zdobyłem Mandrake 8.1 bo SuSE nie potrafił wykryć mojej karty graficznej i dźwiekowej.Przy Mandrake zostałem aż do 9.2, potem była "głęboka woda" - Slackware 9.0 aż do 10.0, system fajny ale pożerający za duzo czasu.Potem testowałem różne systemy LiveCD, aż trafiłem na CDLinuksa którego noszę na pendrivie.A że oparty był na Debianie, to Debian mnie zainteresował i przy nim już zostałem (akualnie Etch i Sid).

Pozdrawiam
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Hmm, postanowiłem troche szczegolowo przedstawic moją drogę:

Wszystko zaczęło się jak Partition odpalił neta na Mdv, było to gdzieś w marcu czy w kwietniu 2005 kiedy sam postanowiłem spróbować. Na pierwszy ogień poleciało Ubuntu 4.10, lecz moja wiedza była tak mała że nie umiałem zainstalować sterów od ST330. Po jakimś czasie kupiłem "Czipa" z Mandrivą 2005 LE, i tam po tygodniu czy dwóch udało sie odpalić "Nełostrade", potem była zmiana modemu i instacja SuSE, na którym siedziałem gdzieś od lutego 2006 do końca roku szkolnego, wtedy już mając w domu router zainstalowałem Slackware na którym posiedziałem pare tygodniu i zainstalowałem Debiana obok. Potem znów Slackware, Kubuntu, KateOS i od końca września do sylwestra panował Slackware, pewnie nadal bym na nim siedział gdyby nie nerwica przez paczki. Od sylwestra na wzsystkich kompach w domu [3] panuje Debian, i tak zostanie :)
Jest to wersja skrócona :P
xtomashx

Post autor: xtomashx »

Ja zaczynalem od ubuntu 5.10 ale mialem je tylko chwile ... pozniej chwile 6.06 (dysk padl) ... w koncu znowu zachcialem miec linuxa i wybor padl na Debiana... i chyba tak zostanie juz :D
FistWist

Post autor: FistWist »

Heh, moja przygoda z linuxem nie siega zbyt daleko w przeszlosc ; ).

Jakies pol roku temu zainstalowalem Mandrive - dla sprawdzenia, czy "linux jest taki fajny, niezacinajacy sie itp. jak go opisuja ;d". Posiedzialem 2-3 dni i zainstalowalem openSuSE 10.2. Przyznam, ze to distro mi sie bardzo podobalo, na poczatku miesiac na nim (przeplatajac z windowsem z koniecznosci uzywania niektorych programow/gier ;) ). Pozniej 4 miesieczna przerwa pod znakiem Windowsa. Od 13 dni windowsa uruchomilem 2 razy w sesjach po godzine-dwie. Ten czas spedzilem znowu na open SuSE. Dzisiaj zaczalem sciagac Ubuntu, ale znajomy powiedzial, ze na nim sie nic nie naucze, wiec zassalem Debiana 4.0 Netinstall. Debiana uzywam 2 godziny i narazie idzie mi srednio ; ).
M-Z

Post autor: M-Z »

Corel Linux. :)
Xavi

Post autor: Xavi »

Zamówiłem sobie Mandrivę gdzieś z rok temu, przyszła - instalatorowi podawałem trzecią płytkę, ale nie wchodziła.
Zdenerwowany skoczyłem do kiosku i kupiłem Aurox'a 10.1, w moim przekonaniu byłem w piekle... zależności. Później Fedorka 5 i się potoczyło.
ODPOWIEDZ