Karta Nvidia czy Radeon lepsza dla linuxa?

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pabliszer

Karta Nvidia czy Radeon lepsza dla linuxa?

Post autor: pabliszer »

Witam
Zamierzam do mojego zestawu dokupić kartę graficzną i tu chciałem się was poradzić czy lepsza dla linuxa będzie Nvidia czy Radeon. Dokładniej chodzi o to z którą będzie mniej kłopotów (podczas instalacji i konfiguracji ) oraz na którą są lepsze sterowniki pod linuxa?

PS
Mam nadzieje że w dobrym dziale umieściłem temat.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

W ciemno mogę napisać, że NVidia. Wystarczy poszukać np. aktualny artykuł jest tu http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... ison&num=1
Osobiście mam Radeona z serii HD7700 i też nie ma problemu w typowym codziennym zastosowaniu: email, Internet itp.
The winner for proprietary GPU driver support on Linux was NVIDIA, which shouldn't come as much of a surprise given that Valve and other Linux game developers are frequently recommending NVIDIA graphics for their game titles while AMD Catalyst support doesn't usually come to games until later. The Radeon OpenGL performance with Catalyst had some problems, but at least its performance per Watt was respectable. Open-source fans are encouraged to use AMD hardware on Linux while those just wanting the best performance and overall experience should see NVIDIA with their binary driver.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

nvidia
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

intel
Debtled1950

Post autor: Debtled1950 »

Do nvidi można znaleźć kilka dobrych sterów, natomiast do ATI same open source..
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Tak jak Mati też jestem za Intelem. Miałem w życiu do czynienia z różnymi kartami NVidii i powiem jedno, że z kartami NVidia starszymi jak 5-6 lat też zaczyna się robić problem jak z Radeonami jeśli chodzi o sterowniki własnościowe. Pamiętam jak u znajomego miałem problemy z jakimś G-Forcem FX. Żaden własnościowy nie działał na tej karcie i każdy powodował wysokie temperatury bliskie zapłonu rdzenia. Można było tylko na otwartych jechać na których koledze jego upragniony Steam nie chciał poprawnie współpracować. Z Intelem jest o tyle lepiej, że kernel ma wpisaną obsługę podzespołów Intelowskich. Obecne układy Intela są bardzo wydajne a jak ktoś ma jeszcze procesor i7 na zastosowania domowe grafika wbudowana w procesor (np. Intel HD 4600 który obsługuje nawet najnowszy kodek wideo h.265 w rozdzielczości 4k) w zupełności wystarczy! I to kernel obsłuży out-of-box. No chyba, że ktoś jest jakimś zawodowym grafikiem 3D/CAD no to fakt tu musi mieć NVidię.
Awatar użytkownika
jack9

Post autor: jack9 »

osobiście nie miałem problemu ze sterownikami do intela , a konfiguracja nvidi jest dosc prosta, a z radeonem pod linuksem nie miałem do czynienia.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

jack9 pisze:osobiście nie miałem problemu ze sterownikami do intela (...)
Bo z Intelem nie ma w problemów (przynajmniej nie do rozwiązania). Jedynie mając kartę graficzną Intel HD 4600 trzeba uzbroić się w kernel nie starszy niż 3.12. Czyli mając Debian Wheezy (który ma oryginalnie kernel z linii 3.2.x) koniecznie trzeba zapodać mu kernel z backportów. W przeciwnym wypadku grafika straszliwie się grzeje już po włączeniu komputera i obraz nie jest poprawnie wyświetlany ale to wynika z tego, że jest to stosunkowo nowy układ którego obsługa najwidoczniej w pełni została zaaplikowana w kernelu 3.12. Najlepiej jednak sprawuje się ta karta obecnie z kernelem 3.16 od Aptosida. Pod Wine (wersja 1.7.25) z doinstalowanym DirectXem można w stosunkowo młode gry sprzed 2-3 lat pograć na full detalach przy FPS sięgającym nawet 40-60 klatek na sekundę. Ostatnio grałem na Biedronkowej nieco starszej grze "STALKER Cień Czarnobyla" to na full detalach FPS sięgał mi ponad 60-80 klatek na sekundę przy ustawieniach grafiki 1920x1080 i full detalach efektowych! Najzabawniejsze jest to, że wg strony tej TUTAJ. Żadna z kart Intela nie jest obsługiwana tylko NVidia i ATI/AMD a jednak mi działa!
Awatar użytkownika
f1.micro
Beginner

Post autor: f1.micro »

intel > nvidia > radeon

:D
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

neo86 pisze:Najzabawniejsze jest to, że wg strony tej TUTAJ. Żadna z kart Intela nie jest obsługiwana tylko NVidia i ATI/AMD a jednak mi działa!
Chyba nie do końca żadna. Ja tam nie widzę na liście nieobsługiwanych twojej grafiki.
ODPOWIEDZ