Prosz

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
pavloo

Post autor: pavloo »

Próbowałem obie metody. Ten log powyżej jest z odpalenia X przy starcie systemu. Odpalałem też z palca i zachowanie było dokładnie takie samo. Tak jak już wspominałem, jak start Xów stanie, to nie jestem w stanie nic zrobić (czyli również przełączać się między konsolami). Wisi wszystko, tylko twardy reset pomaga.

[ Dodano: 2007-06-03, 09:48 ]
Hej,
widzę, że problem jest dość poważny skoro cisza na forum. Ostatnio odkryłem, że jeżeli wykomentuję dri lub glx z xorg.conf to okna się ładują. Jak wiadomo, niestety, brak akceleracji. Jestem już załamany. Już brak mi pomysłów. Tak czy siak, dzięki za pomoc.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

stepek pisze:Co prawda dziw mnie to (o ile to caly log) ze tak nagle sie urywa log.
kolega wkleił zbyt dużo tekstu do konsoli co spowodowało ucięcie loga i tu prośba do pavloo, popraw ten post z logiem i najlepiej załącz log jako załącznik, lub zamieść go na jakiejś stronie przeznaczonej do przechowywania kodów.
pavloo

Witam,
chyba właśnie częściowo rozwiązałem problem. Wszystko zaczęło działać po dodaniu opcji

Kod: Zaznacz cały

Option "BusType" "PCI"
pomimo, że to karta AGP. Jedyny problem, jaki pozostał do rozwiązania to brak direct rendering :( Pozwolę sobie później załączyć mój nowy xorg.conf i Xorg.0.log (tym razem w całości). Dalej liczę na Waszą pomoc w tym temacie.

Oto mój Xorg.0.log i xorg.conf:
Hugon

Post autor: Hugon »

Też miałem ten cud techniki Ati Radeon 9200. Co się z nią nagimnastykowałem to moje i niewiele wywojowałem. Najlepsza rada chcąc się cieszyć Xami na linuksie to wywalić i nabyć NV. Porównywalne będzie NV GF FX 5700 obecnie to już za jakieś 100 parę zł w sklepie. Ja tak zrobiłem z tymże nabyłem NV GF 6200 i jestem w pełni happy :-D

Z poważaniem Twój wujek dobra rada ;-)
pavloo

Hej,
szczerze mówiąc, to mam taki zamiar. Ta karta tak mnie wk....wiła, że jak tylko będę miał nową to tę połamię na małe kawałeczki. Już brak mi sił na walkę z nią.

Pozdrawiam,
Pavloo
yantar
Member

Post autor: yantar »

do 9200 polecane jest dopisac do sekcji Device

Option 	"XAANoOffscreenPixmaps"	"true"
zeby uzyskac przyzspieszenie sprzetowe.

Dobrze jest tez zagladnac tutaj
http://compiz.org/
Sa podane ustawienia odnosnie kart NV, ATI i Intela.
(nie gwarantuje ze zadziala ale to dosc pewne zrodlo, choc akurat u mnei ani beryl ani compiz nie chce poprawnie wspolpracowac na R9550 na Debianie, na Ubuntu Compiz dzialal :/)

w logu xorga
Sa dwa bledy

(EE) Unable to find a valid framebuffer device
(EE) RADEON(0): Failed to open framebuffer device, consult warnings and/or errors above for possible reasons
Ale z tym juz do google, mnie nie styka wiedzy :) (ale to moze byc cos z ta linia Videoram)
Na forum ubuntu ktos pisal, zeby zagladnac w Bios i zobaczyc jak jest ustawione bodajze Video ram cachable (pisze z pamieci, ta funkcja chyba odnosi sie ile system moze zajac pamieci karty na wlasne tekstury, przyjmuje sie ze wartosc ta ustawia sie na polowe dostepnej pamieci karty, jesli jest zjechana zbyt nisko moze sie nie udac odpalic przyspieszenia sprzetowego [mniej niz 16Mb])
pavloo

Hej,
kupiłem GF6200 i wszystko śmiga jak należy. Już nigdy więcej tego syfu ATI.
Pozdrawiam,
Pavloo
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

To jest najgorsze co moze zrobic linuxowiec. Powiedziec "ati to syf, nie dziala dobrze pod linuxem , jak najszybciej kup cos Nvidi" - to jest totalna bzdura. Przez takie cos ludzie ujmuja linuxowi. To ma dzialac i tyle. Trzeba robic wszystko zeby to zadzialalo. Jak tak dalej beda ludzie robic, to nie wiem jak wy chcecie wypierac z rynku windowsa. Ma to dzialac z ati i koniec.
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

peter86 pisze:Ma to dzialac z ati i koniec.
Jaki stosunek producenta do klienta taki stosunek klienta do producenta. Skoro ATi ani mysli iść na rękę ludziom z innych systemów operacyjnych niż windows to czemu ktoś nie miałby zmienić na nv?

Zresztą... ATi nie umie zrobić dobrego sterownika dla windows co po raz kolejny pokazało przy okazji premiery x2900xt. Działa wg zasady - najpierw wypuścmy a potem się coś wymyśli - więc o czym my tu rozmawiamy?
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Radeon 9200 to stara karta. Problem z jej sterownikami napewno zostal juz rozwiazany. Ja rozumiem jak by linux nie potrafil sobie poradzic z nowym radeonem ktorego przedstawiles, ale z karta sprzed 3 lat? Pod windowsem 9200 dziala bez zarzutu, wiec pod debianem, ktorego dystrybucja zostala niedawno wypuszczona rowniez powinien dobrze dzialac.
ODPOWIEDZ